2018-11-11
而家新式嘅街市,無論環境定係入面餐廳嘅質素都有所提升,不過有如此高質嘅日本餐廳,就真係好有驚喜!一句講晒,呢間絕對係隱世美食!就咁睇餐廳嘅門面,絕對唔會覺得佢係身處係一個街市入面囉 ; 不過餐廳就只有 bar 枱座位,座位就大約10個左右,真係一間小店嚟㗎今日經朋友介紹下過嚟呢度食lunch,點都要試吓佢哋嘅丼飯啦除咗丼飯之外,當然仲有好多選擇,當中包括刺身及壽司,客人都可以用返呢張點心紙去再落order,不過由於大部份嘅魚生,餐廳都係由日本入貨,空運直送到港,所以有機會會賣晒冇貨㗎呢個係餐前沙律,份量少少哋,俾你清一清個美蕾,準備食好嘢!嘩,係咪好靚好吸引先!佢就係蒲燒鰻魚丼定食啦,呢個丼飯真係好吸引,$88 既佢真係真材實料,用上靚鰻魚之外,重一件印有餐廳名 : 鮪世 既玉子係度,成個丼飯既感覺都好飽滿見到每件鰻魚都經過炙燒過程,顏色非常吸引,亦有一定既厚度,口感有少許煙韌,配上香濃既鰻魚汁之下,味道很好當然,不論丼飯 / 壽司飯,呢度所用既每粒米都係來自日本既珍珠米,所以口感一流之餘,飯香既味道亦比較突出,整體而言,成個飯既味道都好好,絕對無選擇錯既然係定食,所以除沙律外,亦包括
一句講晒,呢間絕對係隱世美食!
呢個係餐前沙律,份量少少哋,俾你清一清個美蕾,準備食好嘢!
既然係定食,所以除沙律外,亦包括一碗麵豉湯,呢碗湯就用左一個好靚既小木碗裝住,感覺已經唔錯 ; 未飲都已經見到有唔少蔥花同豆腐粒,用料夠足,味道亦岩岩好,唔會太濃太淡,唔會飲到有粉狀既物體,都唔錯
另外散叫既就有三文魚腩刺身,一睇就知呢兩片既三文魚腩都好正,賣相已經睇到佢既脂肪分佈較多,食落特別甘香,有陣餘香既味道停留係口腔,當中當然包括魚油,所以確實係高質既
一場黎到,點都要試下壽司添啦,唔講真係以為上圖啲壽司係假嘅。。。個賣相真係好靚好吸引!
上面嗰碟,分別有左邊嘅火炙左口魚裙邊壽司,口感入口即溶,強勁嘅左口魚油即時滲透整個口腔,味道一流!右邊係特大赤海蝦壽司,赤海蝦非常爽口鮮甜
下面果碟有左邊嘅馬糞海膽軍艦,用上馬糞海膽,完全鋪滿整件壽司飯上面,用料一啲都唔馬虎,海膽鮮甜嘅味道長留口腔,正到不得了!右邊嘅特上三文魚子軍艦亦都係正野,每粒三文魚子都非常鮮甜外型飽滿,味道比較鹹少少,真係想食多10件
最後,師傅都特意強烈推介我哋真係要試一試佢嘅拖羅壽司,因為係餐廳最正嘅壽司之一 !
呢件大本鮪魚腩都真係冇得頂,新鮮日本直送嘅吞拿魚拖羅壽司,加上師傅嘅強勁功力,呢件壽司真係完美,入口即溶,非常香嘅吞拿魚味道,微溫嘅壽司飯,成個口都進佔晒拖羅魚油,呢個情況,真係冇得彈囉!
總結係,你真係唔會估到,係一個新嘅街市入面,有如此高質嘅日本餐廳係入面,完全係禾旱蓋珍珠,你食過一次之後,絕對會對佢另眼相看囉