2020-09-26
呢日啱啱同朋友去完酒店staycation😆,咁就順便發掘下北角有咩好食~之前上網睇過,呢間豆腐鋪係北角馬寶道開左65年,雖然幾年前搬過鋪,不過都係搬返去喺同一條街,而鋪頭嘅檯凳、設備等都係舊鋪搬過黎!而下圖嘅彩色海報更加係舊時開鋪放到而架!🥰👍🏻海報隔離嘅餐牌都係舊式嘅紅凸字白底板🥰,當然藍底黃字嘅餐牌係新少少架啦😹不過,睇住個海報同餐牌就好似時光倒流左咁~鋪頭唔大,有3張檯,不過黎呢度通常都係“速食”😹😹,啲人食碗豆腐花或者食個包就走,所以就算等都唔會耐👍🏻環境雖然係會逼少少架啦,但食到美食都值得啦~👇🏻豆漿、豆腐花、鍋貼、煎釀豆腐、煎豬肉包係必食😹😹😹基本上佢賣嘅都好食😹呢間鋪嘅豆品依然係堅持每日用石磨研磨出黎,所以豆腐花同豆腐食落好軟滑、豆味好濃👍🏻而豆漿唔甜,不過應該都有落少少少少嘅糖😹,飲落都係好滑身,唔會鞋口👍🏻雖然佢係豆腐鋪,都有鹹食賣嘅~鍋貼食落個皮會有少少厚,但啲餡就好足料,會有少少甜甜地嘅味,之前上網睇過話啲餡係撈左啲臘腸入去~不過唔好覺得奇怪!因為啲味其實幾夾!而且係啖啖肉,呢個可以一試😹👍🏻煎豬肉包啲餡同樣都係幾多嘅,而包都唔算好厚,煎左食落就幾香口,啲肉都幾
煎豬肉包啲餡同樣都係幾多嘅,而包都唔算好厚,煎左食落就幾香口,啲肉都幾juicy嘅😆不過,如果唔鐘意食煎包嘅朋友,都可以揀就咁蒸嘅豬肉包同牛肉包架!
堂食食完唔夠喉嘅話,仲可以買啲新鮮豆腐返屋企煮黎食👍🏻👇🏻