2023-07-02 172 瀏覽
朋友帶我去觀塘 話有好多高質小店。條走廊好長 又不見有招牌指示 好懷疑係咪去錯地方結果係餐廳隱藏係路中 內有乾坤朋友二話不說就order 左最貴的set一次過可以試咁多款肉 重量又多d 所以都抵食 餐廳燈光偏黃 好有昭和風得4張檯 係4隻角 各自的空間好多 可以各自傾計但又不不會嘈到大家記得book位 唔係都幾難成功 walk in前菜3味款色經常轉 肯定不會重複冰菜配話梅漬番茄 甜甜酸酸開胃 迎接一陣的油脂茶碗蒸 配料豐盛 有和牛和三文魚籽仲有A5和牛餃子 蔬菜拼盤 一陣係會配對不同肉類的主角 2人份的肉 油花好靚 我成日都覺得唔需要最多油脂 分佈均勻更好今餐的牛 來至宮崎 熊本 和 岩手短角和牛部位有西冷 肩胛 肩脊 和牛腿我個人比較喜歡牛肩的部位 脂肪和肉平均 比腿肉柔軟腿肉 肉味最濃 相對就硬d 短角和牛較少油脂,喜歡肉的朋友一定好啱仲有唔平的蘭王蛋 沾肉白飯半碗, 不要覺得少 一陣就會好飽 每份肉都配搭蔬菜 擺盆都好有心機。 店員先落 餐廳配方 壽喜燒汁 比較濃和甜 所以煮咁上下都要落水調和下然後就落肉或菜慢慢煮店員好細心 每片肉咁整 每邊30秒左右。 大家一齊傾下計 好開心
朋友帶我去觀塘 話有好多高質小店。
條走廊好長 又不見有招牌指示 好懷疑係咪去錯地方
部位有西冷 肩胛 肩脊 和牛腿
我個人比較喜歡牛肩的部位
脂肪和肉平均 比腿肉柔軟
腿肉 肉味最濃 相對就硬d
短角和牛較少油脂,喜歡肉的朋友一定好啱
仲有唔平的蘭王蛋 沾肉
白飯半碗, 不要覺得少 一陣就會好飽
每份肉都配搭蔬菜 擺盆都好有心機。
店員先落 餐廳配方 壽喜燒汁 比較濃和甜
所以煮咁上下都要落水調和下
然後就落肉或菜慢慢煮
店員好細心 每片肉咁整 每邊30秒左右。
大家一齊傾下計 好開心咁等食
燒完所有蔬菜和肉 就會開始煮雜炊
好豐富 有牛肉和蛋。非常濃味。

最後仲有雪糕 喜歡入面的脆脆
唔知係咪關西風比較甜, 個雪糕我覺得一d都唔甜,反而仲食出奶和cream的味道。抹茶味就較淡,奶味突出。
整體黎講,呢餐都幾開心, 係香港仲有餐廳可以慢慢食每一度菜 唔催你時間 好難得。