2017-11-18
呢間細細的西餐廳隱身係一條不太顯眼的橫街裡,要不是之前係附近的吉列牛店等位時四圍逛逛,我真係唔會發現佢.難得係呢道發現新大陸(?),當然要揾日去試下啦~平日下午都幾多人去食,第一次想去食時就係因為無位所以食唔到.過幾日後再到訪,幸好只等了10分鐘就可以入座.午餐價錢由$48-68, 包餐湯同飲品. 我地叫左香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯同埋王子魚湯忌廉煮海鮮意粉.首先上的係餐湯.羅宋湯同椰菜花忌廉湯都好足料.羅宋湯酸酸甜甜,好開胃.椰菜花忌廉忌湯好香滑,湯中有椰菜花蓉同粟米.從湯就睇得出呢間餐廳的心思.香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯忌廉汁的味道不太濃,有淡淡的香草味,但撈埋飯食就顯得有啲淡.醬汁中有4-5粒田螺,幾爽口彈牙.牛肉就有少許韌同埋無咩牛肉味,係比較失色左啲.王子魚湯忌廉煮海鮮意粉魚湯好濃,充滿了海鮮味.海鮮料主要係蝦同釀蟹蓋,蝦都幾大隻幾彈牙.蟹蓋係釀了魚肉,都幾有心思.整個意粉的感覺不錯,只係放左白蘿蔔同意粉一齊食的感覺怪怪的。
首先上的係餐湯.
香草田螺忌廉汁西冷牛肉飯
王子魚湯忌廉煮海鮮意粉