2020-11-12 1822 瀏覽
大閘蟹季節到了,今次同家人去東海薈食大閘蟹套餐,這個套餐包兩隻足五兩大閘蟹,價錢是$398,星期一至四有75折,折後三百元,真的抵食。首先送上「宋嫂魚羹」,魚羹做得不錯,啖啖魚肉,令魚羮鮮甜入味。之後送上每一兩粒「蟹粉小籠包」,廚師绝對不吝备,兩粒大大小籠包,裏面放了滿滿蟹粉,其他酒樓的大閘蟹套餐,只得一粒,食一粒真的不夠喉,食兩粒就覺得滋味滿足。到主角出場,每人先上第一隻蟹,讓你食完第一隻後,再上第二蟹,十分細心,我們一行七人,每一隻蟹都爆膏,啖啖蟹膏像漿糊似的漿著你的嘴巴,十分過癮。食完蟹後,便上「美極煎大蝦」,好大隻蝦,蝦肉彈牙新鮮,十分惹味。然後送上「濃鷄湯千層菜苗」,千層腐竹吸收了濃雞湯,非常入味。跟著送上「酸辣肉燥手打烏冬」,賣相不討好,但入口出奇地好食,酸辣湯底配肉燥效果非常之好味。最後送上「薑茶芝麻湯圓」,有三粒湯圓,薑茶略嫌淡咪。總括來講,這個大閘蟹套餐份量足夠,菜式美味,以$300這個價錢絕對抵食,一定不會令你失望。

最後送上「薑茶芝麻湯圓」,有三粒湯圓,薑茶略嫌淡咪。