2017-01-20
如果你想同好重視嘅朋友慶祝生日,你對選擇餐廳嘅要求係咩呢?我就會選擇有特色、有私隱、同埋有驚喜嘅地方。所以一般我唔會去選擇連鎖店或者太有人氣嘅餐廳,反而會去選擇一啲隱蔽嘅樓上鋪、私房菜。Moment 法國私房菜吸引我嘅地方,係我係Openrice 見到佢嘅環境非常之高雅,坐得好舒服,唔似follow 一般西餐廳既modern, cocktail 造型又靚到不得了,法國菜造型一定好靚,所以決定為特別嘅佢,選擇喺呢度慶祝生日。踏入餐廳,最吸晴嘅就係中間呢一行decoration ,巧妙甘將兩邊隔開。一邊係兩個座位嘅情侶空間,另一邊就係大枱。枱面有好多唔同嘅裝飾,又放咗好多乾花,非常精緻。老闆話遲啲會改動一下裝條,會將中間呢行甘靚既燈飾修改一下,變成一個大空間,可以20人一齊開party添。我同佢開開心心咁坐底,研究佢地五光十色既cocktail. 我好中意佢地造型非常浪漫既 Parfum de Femme HK 138. 浪漫既紫色 cocktail 放喺香水樽裏面,加上一束薰衣草,未飲已經沉醉左係佢浪漫嘅氣氛中。呢杯Perfum 有淡淡嘅薰衣草味,清香而隱隱約約可以飲到酒味,飲完一杯已經
我同佢開開心心咁坐底,研究佢地五光十色既cocktail.
呢杯Perfum 有淡淡嘅薰衣草味,清香而隱隱約約可以飲到酒味,飲完一杯已經覺得輕飄飄。
Special Long Island HK 100
千杯不醉嘅佢問老闆,邊杯cocktail 都強,老闆話佢20年前喺Disco 做嘅一杯 special Long Island ,八成內容由五種烈酒調製,但極易入口,香香甜甜,曾每晚大賣400杯!問佢有冇興趣挑戰一下?兩人二話不說達成協議!
是日我地選擇既係580 set dinner
老闆先上前菜,法式鵝肝上有用份子料理技術做嘅蘋果醬,伴上紅莓汁同脆餅,幼細而香滑。
睇得見既蘑菇蓉用打得幼滑無比,飲既時候非常順喉,唔會俾一粒粒既蘑菇卡住卡住。問老闆啲磨菇點解可以搞得咁碎,原來佢添置左一部攪拌機,係可以一路搞碎蘑菇,一路烹調,淨係做出呢個效果,已經要搞個幾鐘,果然煮出嚟嘅效果非常細緻。
主菜我選擇左魚鮮。
呢個石斑三文魚塊,係我最近食既海鮮料理中,最滿意嘅選擇之一。
最後,大廚送上精製既生日蛋糕。
呢個甜品用Tiramisu 同蘋果批構圖而成。
真係千金難買今朝醉,很珍惜這一個Moment,而你又會唔會選擇同至愛黎呢度分享屬於你地兩人嘅 special Moment ?