2022-06-14
我地一家人都好鍾意打麻將,今次搵左間有得玩有得食的麻將館。一步入這裡,就可以見到桌球台,都幾多野玩。呢度地點方便、乾淨、野食都幾有驚喜。菜品多而質素佳,家人都大讚抵食美味。下次會再來啊!◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️🌸茶首先一讚,為了方便大家打麻將,茶是每人一杯,可自行選擇茶品,夠方便以及有彈性,我選擇了普洱以及鐵觀音。雖是茶包茶,但質素不俗。🌸酸菜魚一上台真係多到嚇親我!大盤到好似我兩個頭加埋咁大!酸菜魚片超級多,而且片片大片,真係份量級,未見過咁大片既酸菜魚片!肉質鮮嫩,不容易散,而且酸菜、芽菜夠多。雖然辣椒好似好多,但是辣度、酸度都啱啱好,不會太重口但係味道夠突出,不錯喔。🌸豆腐海王羹點了好多小菜,不如要個海王羹!相當出色。份量夠多不在話下,料好足,幾乎每一啖都可以食到豆腐粒粒。豆腐粒粒味道好濃郁!應該是選用了優質豆腐,才會每一口都充斥豆腐的香濃。幾驚喜!🌸鮮茄大蝦飛天麵侍應大推呢一道菜品,話係招牌菜。心諗,係咪好食到飛天所以叫飛天麵?一於要個鮮茄大蝦仁口味。食物一到,我地全部哇一聲。果然個麵係識飛天!做出懸浮的感覺。而麵條口感經過油炸相當酥脆,乾身但不油,配埋鮮茄大蝦汁能增加濕潤感
◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️
🌸茶
🌸酸菜魚
🌸豆腐海王羹
🌸鮮茄大蝦飛天麵
侍應大推呢一道菜品,話係招牌菜。心諗,係咪好食到飛天所以叫飛天麵?一於要個鮮茄大蝦仁口味。食物一到,我地全部哇一聲。果然個麵係識飛天!做出懸浮的感覺。而麵條口感經過油炸相當酥脆,乾身但不油,配埋鮮茄大蝦汁能增加濕潤感。而且茄汁唔酸。大蝦都有超多,肉質鮮美而大隻。
🌸冰鎮咕嚕肉
侍應姐姐話呢一款都好多人叫!我曾經出去其他小菜館試過,印象好深刻呀!呢度既冰鎮咕嚕肉更勝一籌。原因係咕嚕肉好大件,啖啖肉,而且酸甜度恰到好處。外皮裹上一層咕嚕汁但外皮仍酥脆!冰冰涼涼消暑一流。
🌸 金薯蜜椒牛柳粒
份量較細,但係味道發揮都ok!牛柳粒同埋薯仔都切細粒,更為入味!而加上蜜糖令整道菜更易入口。