2018-12-22
今日冬至,屋企要準備好多野,而我同daddy緊係三十六計 走為上計~哈哈!🤣我地去完會展睇野,難得同爸爸兩個,諗住食好啲,就上openrice 搵咗呢間潮州私房菜。😁.一到餐廳門口就見到個大酒櫃🥂,幾有格調。個餐廳要上少少樓梯,因為佢係樓上,私隱度幾高。.上到去都有唔少人,大多數都係啲太太聚會。😯 餐廳內裝修雅致。👍🏼.講下野食先,首先係蠔仔粥($88)。呢個雖然menu上話係一人份,不過佢都分到兩碗仔share食。.一撈起就見到好足料,蠔仔都有好多隻,仲有冬菇、魚乾同肉碎。味道方面,湯既味好鮮😍,佢鮮而唔咸,而啲蠔仔都好新鮮好飽滿,好好食。呢個蠔仔粥有驚喜,值得推介。👍🏼.去食潮州野,唔少得既係佢既滷水,我地叫咗滷水雙拼「鵝肉,鵝腸」($188)佢既滷水唔算太濃味,不過啲鵝腸夠爽脆。.佢有滷水豆腐係底。👍🏼.呢個方魚少芥蘭($98)係餐廳姐姐推介,果然無介紹錯,啲芥蘭本身已經好新鮮,佢加埋魚乾同冬菇,令啲芥蘭有咸鮮味,好味!😋.最後係潮汕鼠殻粿($48)。平時食潮州粿好驚好重草味🍃,而呢個既草味啱啱好,內面係綠豆蓉,出面外皮有少少煎過,食落唔膩,唔錯。最後要讚下呢間餐廳既姐姐,個個又
佢有滷水豆腐係底。👍🏼
最後要讚下呢間餐廳既姐姐,個個又nice又有禮貌,好professional ,值得一讚!👍🏼👍🏼