2022-06-29
一直好想親身睇吓佢嘅小夜燈,今日早少少收工嚟到佐敦,順便試吓從未食過嘅土耳其菜👍🏻牛肉芝士餡餅餡餅料子滿滿,芝士好澎湃,牛肉亦都預先醃製左,食落有一定鹹香度。餅邊好脆口,整體唔會太厚,但又有飽腹感,旁邊亦有沙津中和一下~👍🏻黃乳酪雞配中東皮塔餅咖哩味道做得出色,食落帶點香料香氣,辣度可以接受,作為配料嘅洋蔥、粟米都非常入味 ,特別喜歡加入咗乳酪🧀️,添加了一份奶香兼輕輕嘅酸味,感覺清新,而中東皮塔餅則軟硬適中,帶點嚼頭。👍🏻燒墨魚貌似平平無奇但係墨魚相當爽口彈牙,生熟度剛好,容易甩肉,加上調味粉嘅襯托,作為小食而言絕對可以一試!👌🏻土耳其水果茶呢杯飲品嘅石榴果醬係由土耳其直送過嚟,飲落一啲都唔甜,但石榴味道唔算好出,反之梳打水嘅份量較多。👌🏻伊比利亞黑毛豬火腿配哈蜜瓜天氣實在太熱,呢碟小食都係用嚟解渴。份量唔係好多,不過哈密瓜非常清甜,伊比利亞黑毛豬唔會太鹹,筋位唔多,略嫌性價比較仲低~
👍🏻牛肉芝士餡餅
👍🏻黃乳酪雞配中東皮塔餅