2018-10-31
其實我好喜歡睇煮食節目,基本上翡翠台多套製作我都好捧場,數一數,有美女廚房、今晚食乜餸、食好D 食平D、蘇Good等等,當然不少得阿爺廚房。兩輯都睇晒,近排還翻睇,看着鼎爺的巧手刀功,真的令我讚嘆不已!齋睇又怎能滿足?一於親口品嚐鼎爺的菜式。鼎爺有兩間粵菜館,分別位於銅鑼灣和中環,而後者就設有套餐和散點菜式,故今晚就選了位於中環的「鼎•會館」。一出升降機門就見到一大座「鼎」字的通花木雕,充滿中國色彩。內裏裝潢既古典優雅,亦不失氣派,單單掛着正中央的巨型蓮花水晶燈,貴麗堂皇,氣派十足。還有牆身畫上古式的花瓶、蓮花、椅上的綉花枕、通透花屏風等等,古色古香,優雅舒適。設有多張寬敞舒適的四人圓枱,亦有間區和二人枱。翻開設計華麗的餐簿,每頁都附上精緻的菜式相片,相當誘人。菜式選擇不少,有品嚐宴、鼎爺家傳手工菜、涼菜、小食燒味/家禽、湯羹、鮑魚海味、活海鮮、肉類、蔬菜、主食和甜品。*****************************先來一道又睇得又食得的秘製火焰叉燒 Barbecued Pluma Pot in Flame, Ding’s Style ($328)。店員把其端上枱後即席點火,
*****************************
今晚親身品嚐過鼎爺的菜式,果然令人回味,很想馬上回家繼續重溫《阿爺廚房》,相信今星期都會集集追,還可能忍不住約一大班朋友去銅鑼灣分店,又嚐一嚐私房菜的味道。