2010-01-01 18 瀏覽
朋友來我家作客前特地帶她到我中學時代最愛既阿肥食撈檬, 順便滿足下自己既慾望。D布人會唔鍾意間舖係馬路邊得個簷篷, 我就覺得佢咁至有風味, 秋天去就最岩。雖然E+冇得再用學生身份叫學生餐, 不過$25一個餐都唔算貴。我地一人叫左一個餐, 再加半份春卷拼魚餅。 香茅豬扒凍檬跟汽水: 豬扒香脆有咬口不太韌, 惟一小心咬到碎骨, 檬粉拌勻酸蘿蔔, 炸乾蔥及蔥油更是好味。朋友話唔錯, 但北角有間仲好味, 下次帶我去食。 沙嗲牛肉凍檬跟檸蜜: 牛肉份量超多, 不過沙嗲明顯比以前浠同少, 其他配料同豬扒凍檬一樣。 春卷拼魚餅: 半份有3條春卷同2件魚餅, 新鮮熱辣炸起的春卷脆卜卜點雞醬好好味, 魚餅頗彈牙不過冇咩魚味, 香料味亦唔多覺, 唔係太得。 總括黎講, 未食過既就會覺得好好味, 以前食開既就會覺得有分別, 例如沙嗲汁同撈檬的醋都溝得比以前淡。不過我諗我仍然會幫趁, 因貴過佢好味過佢既實有, 但同佢咁平又有返咁上下水準既我暫時仲未搵到!

美味撈檬
春卷魚餅雙拼