2019-07-22
同朋友相約係尖沙咀,想試下呢間好出名既Cheesecake Factory~ 雖然知道一直都好多人黎排隊,但攞到飛既時候見到自己要等兩個鐘,真係好傷心😢 不過好在餐廳係海港城,所以食飯前去逛下街消磨下時間都好既等左兩個鐘終於有位啦,入到去其實餐廳都好大,如果唔係太多人,我相信咖洗等噤耐位點完餐之後就會有免費嘅餐包送上黎,呢個包外脆內軟,而且上枱既時候仲係熱騰騰,搽埋牛油上麵包仲好食~ 因為我哋等嘅期間好肚餓,所以餐包你都5分鐘唔夠已經俾我哋食晒無影餐牌所以唔係好記得呢個菜叫咩名,但呢個「雞角」味道唔錯,外面有一層炸到好脆嘅皮,裏面有辣醬同雞肉,而且有兩個醬可以點,紅色既又酸又辣,另一個醬類似芝士醬,都好好食之後呢個大蝦蘑菇天使麵都唔錯,隻隻蝦都唔細隻,醬汁都好好味,成個意粉配搭起嚟都好好食之後呢個辣肉腸pizza就比較普通,但勝在夠熱辣辣,而且份量都好夠🍕🍕🍕🍕呢個雞肉白汁蝴蝶粉真係好好食,如果同頭先個大蝦蘑菇意粉相比,我覺得呢個蝴蝶粉更加好食,而且呢度啲意粉唔會煮到好冧,幾有咬口,好味好味最後甜品我哋只係食咗一件士多啤梨芝士蛋糕🍰,雖然我哋有五個人食,但食咗一個前菜兩碟意粉同埋一個P
最後甜品我哋只係食咗一件士多啤梨芝士蛋糕🍰,雖然我哋有五個人食,但食咗一個前菜兩碟意粉同埋一個Pizza已經好飽,但冇理由黎到cheesecake factory 唔食件蛋糕,所以我哋叫咗一件蛋糕每人食一兩啖~
感覺上美國嘅蛋糕都好甜,但呢件蛋糕真係唔錯,士多啤梨甜得來有少少酸,中和返芝士蛋糕嘅甜同埋油膩,作為我哋呢個晚餐嘅結尾咪啱啱好