2016-11-21 200 瀏覽
好開心呀!!!男朋友放閒日,特登過黎灣仔搵我食LUNCH,仲一早揀定餐廳,呀,點解我喺灣仔返工都唔知有呢間泰式餐廳,反而佢會知呢?LOL~^^男朋友話不如揀兩款SHARE食,咁梗係好啦,佢知我鍾意食雞,所以點左泰妃雞,佢自己就比較鍾意食重口味,所以揀埋紅咖哩鴨,YEAH,好期待呀,人地今朝早餐食左好少野咋~無耐兩款都送到,都係配埋絲苗白飯,泰國D絲苗米就係特別靚,好香、好有口感、飯味濃,就咁食白飯都好滿足~我地先試個泰妃雞,由外面雞皮到入面雞肉都超香滑,雞件已去骨,所以入口啖啖肉,肉質嫩得黎唔肥腻,鮮味程度佐飯好GOOD。紅咖哩鴨個名就相對濃,個汁配飯又係無得輸,令人越食越開胃,減肥既女仔真係唔可以試,一試上癮就停唔到口~咖哩唔係一味死辣, 反而係甜甜的食到少少椰香,混埋烤鴨既皮油,唔錯,味蕾大滿足~鴨肉軟嫩,索晒精華既薯仔都千其唔好浪費呀~

泰妃雞
紅咖哩鴨
2016-11-17
8 分鐘 (堂食)
午餐
泰妃雞