2015-11-10 355 瀏覽
今日同朋友一行三人去到荃灣三坡坊既汀汀烤活魚,因朋友想當年小學既時候係附近讀,所以相當熟路。汀汀烤活魚呢個名有一排好似間唔中會聽講過,但印象唔系太深刻。魚缸海鮮唔多,唔系太夠派頭。雖然如其名應該系主打食魚,但系同行友人怕多骨,而且唔太喜歡魚類,所以選擇左花甲雞煲。火鍋配菜餐牌有兩頁,部份仲可以選擇半份/一份,整體價錢合理。點左個麻辣(小辣)花甲雞煲($198/半隻),除了麻辣醬、花甲和雞之外,還有大量芹菜、芫茜、紅洋蔥、蒜頭等等。整體味道好香濃,醬汁味道亦辣得有層次;雞肉好入味,麻辣醬汁令到雞肉非常juicy,做得幾好;花甲新鮮,幾清甜。單睇呢個雞煲確實唔錯。鬼馬雙拼包括墨魚膠&蝦膠,脆卜卜就甘沾泰式辣醬食又得,放落雞煲煮幾秒亦得,幾香口幾好食。豚肉賣相唔錯,但味道冇咩突出既地方,特別系肉味唔夠香濃,一般般吧。當食完雞煲後加湯煮其他材料既時候,我地發覺湯底已經變到冇咩味(呢個系店方需要主動探討下既地方),然而我地要求店方加返d醬汁增加味道,店方亦非常樂意,服務態度都唔錯。冰豆腐唔錯,煮完一段時間都冇散開,仲非常嫩滑,質感一流,仲幾香豆腐味添,可以一試。
魚缸海鮮唔多,唔系太夠派頭。
2015-11-09