2017-06-25
到達餐廳差不多晚上8點,平日嘅晚上都座無虛席。門口嘅水缸就放咗生猛海鮮,水缸乾凈整潔,啲水好清,可以放心食。我哋點咗個海鮮火鍋半放題餐,有雞煲又有海鮮又有本地手切牛,仲有任食火鍋配料,唔駛諗咁多~飲品、醬料選擇唔多,不過基本嘅都有齊架啦。任食火鍋配料就基本嘅火鍋配料都有得揀。再追加靚牛肉、海鮮就要加錢,不過價錢絕對合理。先上雞煲,一上枱已經香味四溢,流緊口水不過仲未食得架,仲要煲多陣。苦等一陣終於食得,打開蓋已聞到香辣味。雞肉認真嫩滑,而且辣度啱啱好,非常惹味。辣辣地刺激味蕾,可以更加引起食慾繼續食~湯底嚟啦,我哋揀咗新鮮蟹鍋花甲湯底,啲湯係蕃茄湯嚟。湯滾啦,花甲就比較少啲得6粒左右,但隻蟹就真係大隻。試咗幾啖個湯,鮮甜中帶點微酸,開胃之餘又唔會遮蓋食物味道。蟹肉爽甜,蟹羔都唔少。本地手切牛頸脊 - 呢個部位幾特別,每塊牛熟咗後都好似對摺咗咁可以打開,而中間都係筋位所以都有啲咬口,肉質鮮嫩,正~肉丸拼盤 - 有墨魚丸、牛丸、豬肉丸,唔算大粒但新鮮彈牙。生猛海鮮拼盤 - 海鮮配搭會因時令而更改,當日就有鮑魚、蚌、扇貝、蜆、龍躉片、脆鯇片。海鮮新鮮甜美就不在話下,當中啲扇貝、蜆、鮑魚、蚌都
我哋點咗個海鮮 火鍋半放題餐,有雞煲又有海鮮又有本地手切牛,仲有任食火鍋配料,唔駛諗咁多~
飲品、醬料選擇唔多,不過基本嘅都有齊架啦。
任食 火鍋配料就基本嘅火鍋配料都有得揀。
再追加靚牛肉、海鮮就要加錢,不過價錢絕對合理。
先上 雞煲,一上枱已經香味四溢,流緊口水不過仲未食得架,仲要煲多陣。
蟹肉爽甜,蟹羔都唔少。
食埋啲海鮮都飽咗差不多九成,所以都冇加太多配料,主要係encore咗啲蝦同埋老豆鍾意食嘅脆鯇片。
有Heart 甜品係奶凍,打完邊爐㷫熻熻,食凍嘅甜品cool down返就啱晒。
臨走周圍八下,呢度另外有多間VIP獨立房間,有啲仲坐都十幾人,房內同大廳都有電視機,仲有英‧超‧直‧播~
呢度仲設貓頭鷹時段,9:30pm後有8折優惠,即$222/位食火鍋免加一、免前菜 、免醬油,如坐房每位+$20。呢個時段真係堅正,點解? 因為英超大部份場次都喺呢段時間開波,啱晒約一大班friend一路嘆住冷氣打邊爐一路睇波,睇嚟之後會多啲嚟啦。
呢度唔係凈係夜晚先開,仲有午巿時段。超值午巿套餐只係$88,除小菜主食外包埋老火湯同甜品,免加一,平日仲要免茶芥。喺灣仔食個茶仔都差不多$50,茶仔環境唔慌好之餘仲要食完俾人「請走」,仲未必有湯飲更加唔會有甜品,俾多少少嚟私房菜餐廳慢慢歎,真係no brainer啦~