2024-08-27 432 瀏覽
今日入咗元朗探朋友,作為地膽嘅佢,推介左一間平靚正、專食雞煲烤魚火鍋嘅餐廳。晚上七點至九點,每人都係$198,食足2個鐘,全程冇人趕我地還枱👍麻辣雞煲採用秘製配方醬汁,加入咗好多香料,椒麻香撲鼻,辣得惹味,層次香濃。煮咗咁耐,雞肉仍然保持鮮嫩又juicy,難怪朋友話我一定會深深愛上!之後嚟到打邊爐環節,我同朋友去咗自助區毫不手軟咁夾。食到回本嘅當然係海鮮區:有大蝦、生蠔、大蜆、鮮魷。最快比人清晒係肉類,有牛肉、豬肉,店員都refill得幾快。丸類,我最鍾意手打鯪魚球,夠新鮮,打至起膠。其餘,仲有貢丸、墨魚丸、牛丸等,五花八門。蔬菜類都有不少選擇,我鍾意食爽口嘅蔬菜,例如萵筍、白蘿蔔、芽菜、冬瓜。朋友就鍾意食豆卜、風琴豆腐呢啲最吸湯嘅食材。中場休息就食小食,例如麻辣雲耳、炸響鈴、魚皮。飲品方面,飲啤酒,食雞煲,係基本吧。朋友要揸車,所以冇得飲酒精類,佢話水果茶和冷泡茶就岩晒佢,清涼解渴!

麻辣雞煲

之後嚟到打邊爐環節,我同朋友去咗自助區毫不手軟咁夾。
食到回本嘅當然係海鮮區:有大蝦、生蠔、大蜆、鮮魷。

中場休息就食小食,例如麻辣雲耳、炸響鈴、魚皮。