2017-12-03
話說老公好鐘意食上海野, 今日係附近見到好似唔錯便進內一試。 入到去好多外地人, 好似誤入左遊客潮勝既地方。 不過見佢既菜式貌似好地道, 一於坐低一試。餐牌好多野揀, 得2個人食唔到咁多, 唯有揀啲黎試。 最後叫左老公至愛既獅子頭飯, 我近排唔知做咩好鐘意食既擔擔麵, 順手試埋小籠包同雞絲粉皮, 查實我仲想食高力流沙球同流沙蒸堆同豆沙鍋餅的…雞絲粉皮黎到, 都幾大份, 而且醬汁好香濃, 粉皮亦好爽滑, 相當有水準!跟住試下個獅子頭, 醬汁煮得非常出色, 香濃不過咸, 不過個獅子頭好淋, 軟淋淋的口感有點怪, 可能啲肉攪得太爛, 有返啲口感會好啲。擔擔麵湯底非常香, 有著濃濃的花生醬味, 湯底帶輕輕的麻辣味, 越吃越起勁!小龍包都唔錯, 不過同其他上海食店分別不大, 並沒有特別出色, 個人覺得可以唔食, 試下其他小食仲好。整體黎講呢度價錢唔算平, 不過食物唔錯環境企理, 為左我未試果啲小食, 我會再黎的