2014-04-26
今日玩到攰攰地,阿媽話想食米線,於是就帶佢去新都城的"譚仔"食米線,呢間"譚仔"比其他分店的裝潢華麗,座位舒適。因為係平日,所以唔駛等位,好快就入到去,我同媽咪各自叫咗兩餸的米線媽咪揀咗 魚腐+腐竹 米線(酸辣湯) 及凍檸水,我就揀咗 牛丸+冬姑米線 (麻辣湯*10小辣*)及熱檸水,另加一碟小食 土匪雞翼﹗等咗一陣就來齊兩碗米線加飲品,好快土匪雞翼都來埋,店內其實有好多客人,但上菜速度仍然快 ,可見效率高。我估上菜快,客仔會快d食完,咁又可以做多好多生意,唔怪得越來越多分店﹗先講講味道,我個碗雖然係 *10小辣,但都夠辣喎﹗牛丸夠彈牙,有牛肉香味,而且好有口感﹗冬姑亦入晒味,所以咬落去,夠哂淋身,好好味﹗阿媽個碗魚腐也口感不錯,魚肉好鮮嫩,酸辣味適中﹗令人開胃﹗"譚仔"出哂名用料新鮮,有質素,每間分店都能保持到水準,應該是中央處理食物的,管理得真好。最值得讚係 土匪雞翼,外面脆身好香口,入邊肉質好滑夠多汁,食到籽然粉和花椒粉的香味。非常可口﹗ 另外,我要讚一讚筷子座的設計 ,筷子座隔離連住個圓形小兜,方便客人將雞骨或唔想食的餸渣放在這小兜中,可保持枱面乾淨衛生,是一個不錯的設
先講講味道,我個碗雖然係 *10小辣,但都夠辣喎﹗
阿媽個碗魚腐也口感不錯,魚肉好鮮嫩,酸辣味適中﹗令人開胃﹗
另外,我要讚一讚筷子座的設計 ,筷子座隔離連住個圓形小兜,方便客人將雞骨或唔想食的餸渣放在這小兜中,可保持枱面乾淨衛生,是一個不錯的設計﹗
但可惜,米線中的材料配搭選擇太少,如果加多返d會更加好﹗