2004-06-02 16 瀏覽
見LI兄叫editor加左這食店,即管又入來講講.這食店位於廟街,環境如何大家心中有數,當然去得廟街食野,實唔會計較這少少的缺陷.這間食店日頭賣兩三送客飯,價錢十幾銀左右,雖然唔似西九龍中心的food court咁平(那裡包埋飲品),但都算經濟實惠.客人多是勞動階層居多,菜式選擇不算多,不過都有魚有肉有菜,大多都多油而濃味,始乎都唔太合乎大部分OL們的口味(包括我,所以未有試過買那裡的飯盒).午市過後,店裡會稍事休息,準備晚市.晚市那裡會改為賣炒米粉,炒麵,油菜,同埋主打-豬骨粥.記得兩三年前某次放工後,偶然試過一次,之後就一星期都要食兩三次先得!豬骨粥每日下午新鮮煲起,用上排骨同腩骨,配埋花生等材料,煲得極之入味之餘,豬骨亦好腍好軟,唔會死實實.豬骨粥$8一小飯碗,可叫淨粥水或多骨,想食多d肉,仲可以叫一碟淨豬骨(好似係$13).雖然d粥係幾美味,但每次食完後都覺有少少口渴,唔知係咪有'師傅'呢?而家講起都想再去食多次!