2019-06-26
8點的朋友話呢度既雞煲好出名好惹味,咁我地就當然要試下啦!【環境】餐廳以懷舊做主題,枱枱櫈櫈、牆上既裝飾都好有八十年代香港風貌,幾得意。【點落單】🐥雞煲點叫呢?1. 先叫一個雞煲,可以揀單鍋(圖左)or鴛鴦鍋(圖右),可以揀唔同辣度,or雞脾mix雞胸咁。2. 食哂雞煲就可以order湯底同食物,加落去雞煲度打邊爐。🌶淨係想食火鍋呢?都可以揀淨叫湯底,直接打邊爐既,一樣有單鍋or鴛鴦鍋揀。👉🏻full menu🍴🍴🍴🍴🍴【醬料】【雞胸 半份】$159我地得2個人,叫左半份,夠食。同埋雞煲係即叫即炒既,我地一坐底就叫左先。雞煲可以揀雞既不同部位,我地就揀左雞胸肉,冇骨冇皮既,啖啖肉,岩哂我地又為食又驚肥。 調味方面,見到有好多麻子、花椒、八角,仲有辣椒仔,我地叫左小辣,味道係偏麻既,辣味就配合得剛好,唔會辣到食唔出其他味道。【皮蛋芫茜湯】$39食完雞煲,我地叫左有清熱作用既 皮蛋芫茜湯,芫茜既份量多到嚇我地一跳,朋友見到咁多芫茜即刻2眼放光,哈哈。【野生竹笙】$99為左完全吸收呢個湯底,我地叫左好吸湯既竹笙,竹笙夠厚身、完整,好味。【鬼馬墨魚】$60脆卜卜既油炸鬼,上面舖左層墨魚滑,仲有
【環境】
【點落單】
🐥雞煲點叫呢?
2. 食哂 雞煲就可以order湯底同食物,加落去雞煲度打邊爐。
🌶淨係想食火鍋呢?
都可以揀淨叫湯底,直接打邊爐既,一樣有單鍋or鴛鴦鍋揀。
👉🏻full menu
🍴🍴🍴🍴🍴
【醬料】
脆卜卜既油炸鬼,上面舖左層墨魚滑,仲有滿滿既蟹籽,放落湯度,又係好吸湯既火鍋料。
【竹蔗茅根】$58
飲品方面,我地叫左清熱之選既竹蔗茅根,清甜消暑,最岩夏天飲。
🎈總結
食完成餐,最唔捨得個湯底啊,一啲都唔口乾,唔係味精之作,但又夠濃味喎。同埋呢度既通風幾好,身上面唔會話好大陣味,行一陣吹兩吹就散左9成lu。