2011-06-15
今天到九龍灣 "爭先" 迴轉壽司店吃壽司, 當時人流唔多, 唔喺好多壽司放在迴轉帶上, 有 d 壽司上面的鱼生仲變得無光澤及有 d 乾, 見到都唔想食嗰種, 其實, waiter 安排我們當時坐在壽司師傅上壽司的位置, 一心期待個壽司師傅整完 d 新鮮的壽司放在迴轉帶上, 咪可以有新鮮壽司揀點知, 個壽司師傅聽到我們要等 d 肥美的三文鱼和花之戀, 個壽司師傅同另一個壽司師傅傾, 看見佢地偷笑, 把整好的三文鱼和花之戀 etc 放在不是上壽司的位置 (在上壽司的位置後 d, 令我們攞唔到新鮮的壽司), 另外, 我們見到對面的上壽司的位置, 明明已冇位擺新的壽司, 個壽司師傅都夾硬塞個位嚟擺 lor, 我們的迴轉帶上明明冇晒壽司都唔放新的壽司上去, 呢兩個壽司師傅極不知所謂, 佢地知唔知 " 爭先" 請佢地的工作是把做好的壽司放在空置的迴轉帶上, 給顧客撰擇, 不是任由迴轉帶上冇壽司喺咁轉, 仲要掛住傾偈, 令顧客冇新鮮壽司食, 要食 d 已冇光澤或已乾身的不新鮮壽司最後, 我們埋單都問 waiter 攞意見表想投訴呢兩個壽司師傅, 跟住個 waiter 話冇意見表, 跟住又問有冇寫字
最後, 我們埋單都問 waiter 攞意見表想投訴呢兩個壽司師傅, 跟住個 waiter 話冇意見表, 跟住又問有冇寫字樓或總店電話, 冇耐, waiter 揾咗個類似該店的話事人, 同我講冇字樓或總店, 我同她反映個壽司師傅的惡行, 果個人話壽司師傅是有高級壽司師傅管, 她會反映
原來她也大話連篇, 我忘記取雨傘走, 折返取雨傘時, 聽到她同壽司師傅講, 冇事, 冇嘢, 換言之, 任由果 d 壽司師傅繼續做埋 d 趕客行為,
我明白對 8 蚊碟的壽司不能有期望, 但最少, d 壽司師傅要做番佢地的本份 (把壽司放在空置的上壽司位), 如果唔係, 就唔使裝修店鋪時整埋上壽司位啦
更不明白, 個類似該店的話事人不好好提示 d 壽司師傅, 還偏幫個壽司師傅, 又冇投訴的意見表或電話投訴 ....
最終一定唔只得我一個食客投訴
對呢間嘢極之 "失望", 食平嘢的客, 唔一定預咗要比壽司師傅玩
一間冇 heart 的壽司店, 不值一試