首先, 我要講返點解我會黎而間甜品店先話說前晚我係一名女友人facebook上睇到一張所謂芒果一口酥既相對於芒果一只酥而5個字,, 我相信好多喜歡食甜品既朋友都聽過由其一班喜歡去沙田某著名大排檔食晚飯既朋友因為而個芒果一口酥既出名度應該可以同該大排檔齊名第一, 而個芒果一個酥上過TBB既飲食節目第二, 相信有去過該排檔既朋友都知道根本一酥難求.如果你唔係7點前去到食飯前預留定先又或者一早打定電話去預訂根本無咩機會食到, 因為佢既售罊速度快到無人敢相信.所以對上兩個月我去過三次該大排檔. 我亦都只有一次食到但係竟然比我竟然係facebook睇到第二度都有得食.我心諗該甜品檔終於開分店喇. 終於唔駛同人搶喇我當然二話不說, 問我個女友人該分店既地址啦晚上, 一食完晚飯, 就叫老公車我同仔仔出去食啦去到. 可能係平日既關係. 客人都多, 不過都唔洗等. 一到就有位而間甜品店既甜品店既甜品類都多, 不過我地無叫其他.因為我今日既目的只有一個!!! 芒果一口酥!!於是, 我就叫左兩份.等左無耐就黎到. 睇落而份一口酥擺設得好靚用長長既甜品碟, 加上杏仁片做裝飾.所以我就拿拿聲影完相就急不及待開餐
首先, 我要講返點解我會黎而間甜品店先
由其一班喜歡去沙田某著名大排檔食晚飯既朋友
因為而個芒果一口酥既出名度應該可以同該大排檔齊名
第一, 而個芒果一個酥上過TBB既飲食節目
第二, 相信有去過該排檔既朋友都知道根本一酥難求.
如果你唔係7點前去到食飯前預留定先又或者一早打定電話去預訂
根本無咩機會食到, 因為佢既售罊速度快到無人敢相信.
所以對上兩個月我去過三次該大排檔. 我亦都只有一次食到
但係竟然比我竟然係facebook睇到第二度都有得食.
我心諗該甜品檔終於開分店喇. 終於唔駛同人搶喇
我當然二話不說, 問我個女友人該分店既地址啦
晚上, 一食完晚飯, 就叫老公車我同仔仔出去食啦
而間甜品店既甜品店既甜品類都多, 不過我地無叫其他.
因為我今日既目的只有一個!!! 芒果一口酥!!
於是, 我就叫左兩份.
等左無耐就黎到. 睇落而份一口酥擺設得好靚
用長長既甜品碟, 加上杏仁片做裝飾.
所以我就拿拿聲影完相就急不及待開餐喇
芒果一口酥
但係當我我咬左一啖, 我同老公你眼望我眼
點解咁既?
首先, 佢外面層皮有別於我之前食過既芒果一口酥既皮.
包左成4,5個圈. 所以令到外面層酥變得好厚
唔脆, 同埋成塊皮既味道同我以前食過既一口酥既味道完全唔同
第二, 中間塊芒果雪到好硬, 硬好差唔到咬唔開咁濟, 而中間塊芒果亦都好酸
於是我就問一問店員: 點解你地而份一口酥同你地沙田分店咁唔同既?
店員首先呆一呆, 然後就答返我: 我地係沙田無分店架喎.
我一聽完我望一望老公. 心諗, 明白晒.. 沒錯…中伏了
我地每人食左一舊就無食到埋單走人
失望回家
失望既唔係因為比人掛羊頭賣狗肉呃左
我真係想講抄唔緊要
自古以黎無論正餐甜品唔係邊個抄邊個
成功既野自然多人抄
廣華街某甜品店做窩夫成功比人抄到通街都係
油麻地某甜品店做火焰雪山成功又何嘗唔係比人抄到周圍都係
但係抄可唔可以抄得專業少少.
連芒果一口酥五個字都跟足人地既時候
其實你地有無了解過人地既係咩野黎係點整架
想講消費者真係唔係傻架..
失望的一晚.唔會再去
p.s返到屋企箍緊牙既仔仔同我講, 有粒牙釘甩左
我問佢幾時既事. 佢話頭先咬芒果既時候囉. 不過個陣人多廢事講
可想而之個舊芒果硬到咩程度
被一口酥咬爛的牙釘

2014-11-24
$40 (宵夜)