2007-06-25 32 瀏覽
都成年無去過探外公外婆,難得星期日有空,就和爸爸媽媽一齊去探佢地老人家。本想陪佢地去飲茶,但老人家又唔鐘意出去,只吩咐我買d燒吁上去做午飯。既然老人家喜歡吃燒味,咁就燒味啦!一心走去再興買正叉燒俾佢地試,誰知星期日再興是沒有開門做生意的。咁唯有過鈄對面的喜喜買。乳豬飯、叉燒飯、油雞飯各一,買完之後的士往外公家去也。由於路程不遠,到埗時飯盒仍時熱的。乳豬飯,我恨食好耐,就算做得一般我都會俾笑面佢。可是,實在太差,肉太乾太瘦,毫無肥肉在內,皮也是硬而不鬆化,慶幸溫度仍可。叉燒飯,話明要半肥瘦,結果來個全瘦。硬柴柴,又勁咸,我都幾乎咬唔到,叫老人家點食呀?!眼見外公死咬爛咬都切唔開,真有點心酸。油雞叫做好些少,雖然久雞味,總算叫做吞得落肚;薑茸送飯也可以。咁既質素,仲要開在再興附近,恐怕都難以突圍。

咁既質素,仲要開在再興附近,恐怕都難以突圍。