2019-12-26
經朋友極力推介得知呢間隱世食omakasa ,性價比又高的餐廳。最滿意是budget可以自訂($600/人開始遞增),老闆會用時令的食材去配合。今次我地budget係$650/人,以呢個價錢食omakasa 真係超抵。而且我地好欣賞老闆會提前兩三天同你傾菜式(例如有咩想特別食有咩唔食)首先頭盤左:酸酸地配類似寒天的東西,好開胃中:炸蝦炸到好脆連殼食,可沾上旁邊的鹽一起吃右:溫泉蛋配三文魚子,呢款無咩特別第二道菜式係日本生蠔 🦪蠔肉好大舊同好鮮甜接著係刺身大蝦*極力推薦*飽滿既蝦肉令人好滿足旁邊既蝦頭可以叫師傅會拎走再炸變成另一道炸蝦頭下一道是刺身秋刀魚必吃師傅話全年只有一個月係當造,今次食到真係好難得。另外呢款魚整到一d腥味都無,食完一片d魚香味係個口到last到好耐。係其他餐廳未食過咁出色既刺身。特別想提及旁邊既姜蓉好夠姜味同夠辣。呑拿魚同油甘魚,正常發揮拖羅好新鮮,新鮮程度係好似係日本魚市場即買即食一樣海膽墨魚比想像中普通,個人喜歡分開海膽同墨魚食水菜沙律必吃老闆話係用日本生蘿蔔刨出嚟呢款沙律第一次食,蘿蔔食落係爽脆同有dd酸味。再配芝麻醬同木魚絲成個味道提升晒。其實好難形容,要親
首先頭盤
左:酸酸地配類似寒天的東西,好開胃
中:炸蝦炸到好脆連殼食,可沾上旁邊的鹽一起吃
右:溫泉蛋配三文魚子,呢款無咩特別
第二道菜式係日本生蠔 🦪蠔肉好大舊同好鮮甜
接著係刺身大蝦*極力推薦*
下一道是刺身秋刀魚必吃
呑拿魚同油甘魚,正常發揮
拖羅
好新鮮,新鮮程度係好似係日本魚市場即買即食一樣
海膽墨魚
比想像中普通,個人喜歡分開海膽同墨魚食
水菜沙律必吃
老闆話係用日本生蘿蔔刨出嚟
呢款沙律第一次食,蘿蔔食落係爽脆同有dd酸味。再配芝麻醬同木魚絲成個味道提升晒。其實好難形容,要親身試過先感受到
三文魚子多士配呑拿魚蓉
整體不錯唯獨三文魚子有d腥。老闆話呑拿魚蓉係用魚肉同魚皮之間,再刮出來整成的。味道會特別香
慢煮牛肋骨*必吃*
老闆好坦白講牛係在本地街市買的。但佢慢煮既方法唔係出面用真空袋再熱水浸熟,而係用焗爐焗左9個鍾令到d牛好林好軟。
牛肉好入味好林,可沾柚子鹽一起吃
最後係伯爵茶同朱古力Brownie
睇落平凡食落出色。朱古力brownie係暖既