2018-10-01 6583 瀏覽
識我既人都知我為食架喇 ... 仲要每逢星期六日都要係官塘區搵食 ... 都真係好有難度 !! 基本上每逢星期日都同屋企兩老去下飲茶,今日 ... 起身竟然打緊麻雀...個人即時好 DOWN,點知隻佬話照同我飲茶 !! 仲帶我去新地方添 ~~ 開心 !!呢道就係我地成日行過,成日都話要上黎試既 孔夫子,原來呢座大廈都係佢地集團。等 LIFT 果陣仲睇到仲有西餐添 ~~ 下次又可以試下喇 !! 開 LIFT 門好似番左古代 ? 門口佈置都幾靚 !! 好典雅 ~~ 中間既酒位可以做到一個酒壺咁 ~  好型 !!我地兩個人好快就可以入座,門口位 OK 呀 !! 位置都幾好座 ~~ 我地冇打對面咁座 ~~ 好似好遠咁 ! 反正我覺得唔會好似出面既酒樓咁"答枱",點住都冇所謂啦 ~~ 呵 !! 我地叫左水仙 ~ 呢個係 XO醬蘿白糕,蘿白糕用的既粗條,食得出蘿白既甜味 !! 個 XO 醬亦都好野味,碟野好快就俾我地清枱喇 ! 哈哈 ~再黎就係 珊瑚脆皮牛脷,呢個好驚喜,個皮堅正 !! 唔漏 ~ 又唔油 !! 首先我地食左一粒冇醬汁,個脆皮有少少咸味,好鬆脫,再黎就係答配牛脷,好淋身,應該係牛脷心

再黎就係 珊瑚脆皮牛脷,呢個好驚喜,個皮堅正 !! 唔漏 ~ 又唔油 !! 首先我地食左一粒冇醬汁,個脆皮有少少咸味,好鬆脫,再黎就係答配牛脷,好淋身,應該係牛脷心 !! 個醬汁我初時以為佢係普通既 "喼汁",但食落又唔係 ... 佢好似甜酸醬咁 ... 十分配 !!!

XO 醬鳳爪

黑蒜蒸燒賣,本來呢樣野 ... 好普通 !! 因為點心紙唔係我畫,我不停話有陣味我覺得好熟 ... 諗極都諗唔到咩黎 ... 點知我再睇多次張紙 ... 終於知係乜味 ... 仲要俾人話我底能 ... 真慘 !! 哈哈 ~~ 咪就係黑蒜 !! 我覺得個黑蒜味太搶,但個餡係好食架 ~

呢個係 布拉雙拼腸粉,有黑毛豬叉燒 / 牛肉,個腸粉米味好重,個口感好彈口。黑毛豬叉燒好淋,個牛肉好鮮甜 !! 唔似一般出面既拿到冇哂味 !!

呢餐又飽到攬住個肚走 ... 點解 2個人飲茶 ... 叫幾樣野都飽翻天 ... 哈哈 !!
2018-08-12
  • 布拉雙拼腸粉