2021-06-24
是日天氣情朗,行完銅鑼灣shopping,忽然好想串燒一番。餐廳位於26樓,一出lift步驟入餐廳,發現裝橫有日本特色,通道寬敞,座位整齊,環境乾淨。天氣咁熱,食串燒吾使自己燒,而且嘆住冷氣食,當然係最正啦。剛坐低,待應便遞上一杯熱茶和一份前菜。清甜解渴,作為開啓味蕾的開端。燒銀雪魚干$48份量好精緻。一口咬下去,感覺好脆。朋友話有食零食嘅感覺。日本番薯南瓜天婦羅$82厚薄均勻,還保持熱溫,係即叫即炸的,日本番薯味道香甜,比較出色,南瓜外脆內軟,而且保住應有的瓜汁,又香又甜,唔使點醬汁已經食到津津有味。炒雜菜$58呢個係比較健康嘅菜式,有好多維他命C,食物纖維,而且相對無咁熱氣。食串燒嘅時候可以作為口味嘅過濾,也是不錯。辛辣炸雞$48呢個非常推薦,外脆內香,雞肉厚實又啖啖肉,相信係經過特別處理,完全無骨,好滑嫩,一點也唔會鞋颯颯,識落又唔會好似雞胸肉咁樣死實嘅感覺。黑白胡麻炸$52呢個係Cell賣相,同創意嘅菜式。外表精緻特別,有黑白芝麻包住多春魚經過炸熟之後,芝麻香脆有嚼口,同多春魚拼出全新好味,好特別。豚之大腸$32今晚唯一嘅串燒,燒完之後仍然保持大腸獨有嘅香味,外面搽咗酸酸甜甜嘅
天氣咁熱,食串燒吾使自己燒,而且嘆住冷氣食,當然係最正啦。
燒銀雪魚干$48
份量好精緻。一口咬下去,感覺好脆。朋友話有食零食嘅感覺。
日本番薯南瓜天婦羅$82
辛辣炸雞$48
黑白胡麻炸$52
豚之大腸$32
今晚唯一嘅串燒,燒完之後仍然保持大腸獨有嘅香味,外面搽咗酸酸甜甜嘅醬汁,令到呢串豬大腸別有一番風味。
和牛炒飯$138
淨係食串燒點會飽肚,最後嗌咗個和牛炒飯,普通炒飯再加入和你牛粒,算係炒飯當中嘅上等菜式。炒飯粒粒分明,和牛粒令到炒飯味道更加出色,口感亦都更加豐富。