2018-06-25 254 瀏覽
近日同友人迷上左食omakase,好享受唔洗用腦諗叫咩食嘅感覺,一坐低只係負責食最新鮮嘅野就可以了。今晚安排食物俾我哋嘅係謙師傅,佢唔係日本人,所以介紹食材嘅時候我哋可以聽得更清楚。首先有一杯熱茶,味道好香好特別。食omakase除左食野之外,我仲會留意下餐廳用嘅餐具,筷子質感唔錯,筷子托好可愛。呢盤係前菜,侍應介紹要由左至右咁樣食。無花果配上胡麻醬,有益健康。茄子就配上梅醬,酸酸地好開胃!最後食嘅係花生炸豆腐,好似炸玉子豆腐咁,超好味呀!廚師發辦刺身菜式由生蠔開始。1.北海道生蠔內含紫菜,非常鮮味!2.石鯛魚見到師傅好有心機擺碟,四片新鮮石鯛魚放在碟子嘅一旁,然後放上伴好酸汁魚皮絲,最後擺上幾滴花瓣,未食已覺得好有意境。3. 象拔蚌閃閃嘅金泊放上用白松露調味過嘅象拔蚌,頓時覺得非常名貴,入口香氣四溢。象拔蚌下面係爽脆嘅冰菜,葉上本身有鹽分,非常有營養。 4. 藍色渡蟹第一次是生蟹,原來都幾好味,蟹肉本身已經處理乾淨,而且已經調好味,可以放心食用,蟹肉上嘅係蟹膏,好新鮮!食完蟹肉再食旁邊灑上淡雪鹽嘅蕃茄,淡淡的鹹味同蕃茄嘅味道好匹配。5. 煙燻中拖羅打開蓋有一股煙冒出,中拖羅有好香嘅煙

首先有一杯熱茶,味道好香好特別。
呢盤係前菜,侍應介紹要由左至右咁樣食。
無花果配上胡麻醬,有益健康。
茄子就配上梅醬,酸酸地好開胃!
最後食嘅係花生炸豆腐,好似炸玉子豆腐咁,超好味呀!

廚師發辦刺身菜式由生蠔開始。
1.北海道生蠔
內含紫菜,非常鮮味!

2.石鯛魚

3. 象拔蚌

4. 藍色渡蟹

5. 煙燻中拖羅
打開蓋有一股煙冒出,中拖羅有好香嘅煙熏味,點上少少竹鹽,能帶出刺身嘅鮮味。

刺身部份已經完結,然後就到壽司嘅部份啦。
1. 鮑魚壽司
鮑魚煮得恰到好處,唔會太硬,配上綠色嘅肝醬,好惹味。至於個壽司飯加入咗紅醋,酸度剛剛好!

2. 深海池魚壽司
魚味相當濃!

3. 地甘木鯛壽司
呢個魚比較多油份,要熟成幾日先食得,入口香滑。

4. 瀨尿蝦壽司
賴尿蝦入面有好多蝦膏!

5. 赤鯥魚壽司
呢個魚又係高油份,配上香蔥一齊食好香口。

6. 竹簽魚壽司
呢隻魚要用火槍燒左先,燒完攤下再切,否則會攣哂切唔到,師傅放上柚子胡椒,魚味都濃,感覺清新又惹味。

7. 拖羅壽司
呢個部位呢系邊邊位,所以好多筋,要用火槍溶啲根後先食得,油分多所以好香口。

8. 白海膽壽司
呢個海膽相當名貴,要競投得返嚟嘅。我一直都覺得海膽有一種海水味係我唔能夠接受,但係呢一隻白海膽完全冇嗰種味道,佢食落口係好清甜,而非鮮甜,令我一改對海膽嘅印象,超級正!

食晒刺身壽司之後,有鯛魚湯暖胃,比起面豉湯我更加鍾意飲魚湯,呢碗湯有非常香濃嘅魚味但係一啲都唔腥,好滿意!

最後嘅甜品係水信玄餅,侍應同事都換左杯綠茶。

個糕點晶瑩剔透,非常別緻,灑上旁邊嘅蕨粉,好味道!