2017-01-13 162 瀏覽
日本菜黎講,最常食既都係壽司刺身等,唔知點解對拉麵有種偏見,總覺得個湯底好濃好咸食完會好口乾,所以係香港真係好少會食拉麵,今次跟隨熱愛吃拉麵既朋友到尖沙咀覓食,由佢拍板食啲咩,結果黎左呢間地方細細既日本拉麵店,又幾唔錯喎呢到拉麵大約十款左右,沾面冷面都有,對於有選擇困難症既我,店員主動幫我手揀(可能驚我到收鋪都未揀到haha!) 最後揀左個冷面食,又可以試佢既面質素,又唔怕太heavy!北條將軍拉麵 $108麵條分別可以揀幼、中、粗,我揀左幼,本身一個麵只包左兩片叉燒,而我就加左溏心蛋同加洲蟹棒同粟米,配埋四大片紫菜,非常豐富冷麵麻醬另上,一大碗任您想落幾多就幾多,面仲灑左大量魚介粉,倒既時候有種山泥傾瀉既感覺 首先,麵既彈牙程度令人好滿意,雖然係幼麵,但估唔到一樣咁有咬口,麻醬既濃稠度成功沾滿每條麵,每啖味道十足,溏心蛋甜中帶香,蛋白唔太濃味,蟹棒亦新鮮肉爽,粟米半碗上,甜甜地同冷麵好夾我呢個貪心鬼食食下又想食北海道帶子,膽粗粗咁問店員可唔可以再加,店員就即刻係我面前煮帶子因爲即叫即煮,仲熱辣辣用濃湯烹住鮮味十足,重點係夠爽我就好大方咁分左粒比朋友食北海道牛乳布甸$28甜品控去到邊

北條將軍拉麵 $108

帶子因爲即叫即煮,仲熱辣辣
用濃湯烹住鮮味十足,重點係夠爽
我就好大方咁分左粒比朋友食
北海道牛乳布甸$28

甜品控去到邊都唔會放過食甜品既機會
廿幾蚊咁抵無理由唔叫既,同想像中似慕絲咁唔同,質感似奶味既啫哩咁,一搖就成個都震騰騰,好得意
奶味都有不過就較淡,如果濃啲就會更好

今次拉麵覓食記都幾滿意,多謝朋友既介紹