2022-06-07
我唔係住喺西環,但有朋友住喺呢一區,所以會出來這區聚舊,趁住放緩疫情下,相約朋友到這區晚飯,朋友約我 呢一間「湘聚小廚 」,西環地段很特別,一幢幢不高的大廈圍著,同時又上斜又落斜,是很獨特的一區,有懷舊氣息,要搵一啲舖頭唔係容易,呢間就縮在一條巷子, 不過現有Google map揾路唔難,其實舖頭離地鐵站大概八分鐘左右, 到埗就見到紅色「湘」字的招牌了。菜單內大部分的菜色都啱我口味舖內不算大,放了幾張枱,所以容易坐滿。本人就喜歡食辣食酸,所以餐牌啲餸幾啱胃口,我哋叫了一客「椒香酸菜魚」,可以揀辣度,我們揀小辣已夠晒,份量夠晒大,葱花舖滿了面頭,魚肉夠鮮夠薄,唯一係多了點魚骨。雖說魚係主角不過配菜也很重要,芽菜、酸菜、還有薯粉等等,有夠惹味湯底已足夠令配菜入味,送幾碗也無難度。紫菜蛋花湯 夏日消暑,除咗飲凍嘢之外,可以飲呢款紫菜蛋花湯 ,清清淡淡夠曬消暑,又唔會太鹹味,唔錯。呢餐食得唔錯又可以同朋友聚舊確係一流。😋😊
菜單內大部分的菜色都啱我口味
紫菜蛋花湯
呢餐食得唔錯又可以同朋友聚舊確係一流。😋😊