2019-05-01 170 瀏覽
難得五一勞動節放假,朝早同阿媽去咗睇早場,跟住阿媽話想去食悠蔬食(其實佢講咗幾次,不過最近都冇去食)於是就搭車出銅鑼灣去食。出到去12點幾,紅日冇book位好彩都有位。今次坐咗喺入面房仔嗰邊嘅兩人位,感覺被坐喺出面更加舒服,更加有私人空間。叫咗兩個lunch set,一個係日式拿破崙扁意粉配溏心蛋,一個係葡汁蔬菜白玉焗飯(嗱我都話我好鍾意食焗飯㗎啦)。唔記得咗影餐牌唔記得咗啲名,湯就大家都叫咗西式嘅湯係蘋果甘筍唔知乜乜忌廉湯,仲有個前菜係沙律,嘢飲就普通咁叫咗咖啡。加咗甜品,一個春季銅鑼灣分店限定嘅赤苺紅蓮,一個伯爵紅茶千層班戟。湯同沙律好快就到啦,佢個湯好好味,好濃好creamy,其實份量都唔少,超鍾意!跟住到主菜,意粉先到,賣相幾好,溏心蛋都真係溏心 texture ,啲意粉有啲咬口幾好食,味道 ok 不過就冇乜特別,配料又唔多。個焗飯遲過意粉少少黎,見到已經好吸引,焗到熱辣辣個面脆脆地咁!食落去都令人驚喜,味道就葡汁咁嘅味啦,驚喜嘅係個舊「白玉」,原來係素雞肉,味道幾好,仲要?炸過定煎過,脆脆地又唔油膩,真係好好!其實食完主菜都已經好飽(其實次次黎親都係好飽),不過啲甜品咁吸引都

其實食完主菜都已經好飽(其實次次黎親都係好飽),不過啲甜品咁吸引都一定要試吓。個赤苺紅蓮賣相就好靚,不過原來只不過係士多啤梨吉士撻姐,食落味道唔錯但其實就冇乜特別。反而個伯爵紅茶千層班戟就真係幾好食,淡淡嘅茶香,又唔會過甜,為滿足嘅一餐畫上句號!

蘋果甘筍唔知乜嘢湯
前菜沙律