2018-05-19
真係好久沒有來太和了,十幾年前總是和朋友仔來打羽毛球,今次一黎,咦?一出太和廣場就如此多好野食?當晚目標想食一碗湯底濃郁的拉麵,來到麺屋 元祖達摩試試,看看會否有驚喜。一入店內既燈光環境都好舒適,比起昏暗的環境我更喜歡燈光亮的,日式氣氛都有。店裏都很貼心地在椅子下放了儲物格,可以放置自己的袋和隨身物品~去到正題,我個人比較喜歡食辣,所以點了辛味拉麵($78)中辛,本來林住日式拉麵店既辣都五會太辣,點知上台發現我錯左一上台碗拉麵紅當當非常誘人,上面有辣肉醬,兩塊豚角煮,面我選了粗曲面,半個糖心蛋和兩塊紫菜。食拉麵就一定要先嘗嘗湯頭,一口喝下去,湯頭味道頗濃郁,辣味出乎我意料的刺激!喝下去會刺激到成個人都暖曬,但又忍不住一口接一口,因為加了蒜泥同肉碎,湯濃又不會太單調,味道豐富。而兩塊豚角煮煮得肉香味濃郁,四五層的肥瘦相間增加口感,瘦肉香,肥肉軟滑入口即化,大大塊肉充滿肉香味,滿足感爆棚!麵條方面我都建議揀粗曲面,貪其有口感又能吸收湯汁。事實證明我沒選錯,麺條上面掛滿辛辣味濃的湯汁,口感五會被煮得太林,仲非常有彈性。大口吸麺,帶埋d肉碎,一流~拉麵唯一有d不滿足系糖心蛋細左d,一浸入湯再撈
拉麵唯一有d不滿足系糖心蛋細左d,一浸入湯再撈起身就變好細一粒,所以比碗麺90分,真係食得好滿足,料又实在,味道口感都好,五輸我系市中心食到既$100+拉麵。
食拉麵熱辣辣成個人熱曬,就梗系要有野飲。店內除基本飲品外還提供幾款果汁梳打,我今次就order左完熟芒果梳打($22),細細個玻璃樽,包裝都好得意,而味道系有芒果香味但又五會香精味太重同太甜,較其他汽水清爽好多,辣既時候飲一啖芒果梳打,正!
另外仲叫左芝麻雞翼($38),一份有三隻,我都好中意系日式餐廳點芝麻雞翼,呢間既都做得五錯,上台系熱騰騰既,咬開有肉汁,皮都算脆,芝麻香味都可以食到,又五會太鹹,一碟三隻我都清曬。
加一服務費盛惠152,價錢系太和都五算平,但食得滿意就抵下次經太和都會再黎食啊,值得再encore既一間拉麵店