2017-01-28
今日話帶媽咪去試新餐廳,嚟到門口,心諗咁細嘅?哦原來樓上仲有幾層嘅!一上到去,嘩都幾黑,影相一定要開閃光燈!但牆身有啲樹,感覺好green,如果光啲會更加舒服,哈哈!Caesar salad啲菜好新鮮,每啖都食到索索聲,又有啲煙肉碎增加口感,醬汁又唔會落得過火,好味!羅宋湯非常足料,差不多每啖都有菜粒,味道帶點酸,開晒胃,好肚餓呀!!!墨西哥雞鎚 ($58)小食嗰欄有兩款雞嘅菜色,但都係辣嘅,唔食得辣點算好?原本啲辣醬係淋上去6件雞鎚嘅,但店員提出醬可以另上,真體貼!上菜時啲雞鎚仲係熱辣辣㗎,因為俾客人連醬食,所以會乾身啲,否則就會變得一pat pat咁,但我冇點醬食會乾咗啲,唔緊要,對於我呢啲太鍾意食雞嘅人嚟講,有得食已經好滿足!雞鎚酥脆,啖啖肉超級香口,最後我一個人食咗4隻,超開心!龍蝦汁蟹肉意大利粉 ($108)賣相極好極豐富,蟹肉超多又有鮮味,肉質結實唔係發霉嗰種,上面仲鋪滿芝士條,除此之外仲有非常多嘅菇及椒,每食一啖都覺得好豐富好滿足!意粉帶點al dente,每一條粉都沾滿芝士及醬汁;龍蝦汁味道濃郁,鹹度適中,實在非常可口,食極都唔夠!南瓜帶子意大利飯 ($128)不嬲我都
不嬲我都唔鍾意食risotto,但實在呢個risotto有啲吸引,於是落單時要求啲飯有咁軟稔煮到有幾軟稔;賣相冇我個意粉咁澎湃,但黃色嘅飯都好吸引!濃稠嘅南瓜cream入面仲有好多好多芝士,口感激creamy,每粒飯軟綿綿黏黏咁,不過我哋就係鍾意咁樣!上面嗰粒煎到金黃色嘅帶子,係全熟但size依然大粒,如果可以煎得半生熟少少口感會更軟稔!
偏甜嘅朱古力,適合鍾意甜嘅朋友多啲!媽咪呢啲走健康路線嘅,叫返茶算啦,哈哈!
可遇不可求
最鍾意啲食lunch都可以飲mocktail嘅地方,有桃汁、石榴汁、青檸及薑啤,非常清新,甜度適中
第一次食,哇原來咁好味㗎?!乳酪味好濃,唔會過甜又冇冰,質感好似糯米糍咁煙煙韌韌,好得意呀真係,同媽咪雖然已經好飽但都瞬間食晒!由於食完晒所有菜式太飽嘅關係,只係叫店員俾一個雪糕我哋夠喇,食完就知後悔 T_T