2019-12-18 187 瀏覽
今年生日,比個fd帶咗嚟銅鑼灣食生日飯,上網查過原來係食西班牙菜既La Postre ,佢話之前喺尖沙咀食過覺得好好食喎,而我一向都係西班牙菜既擁躉,一於就試吓究竟係咪真係有咁好食先!我哋除咗要一份4 Course Dinner Set之外,亦都加$159試咗佢嘅香蒜炙燒海膽盒配蒜蓉包。先講海膽盒,齋睇賣相已經好吸引,外層燒得恰到好處,仲有幾粒紅椒作點綴添,而味道亦都好甘甜,再配埋個焗到金黃色、充滿香蒜味既多士一齊食更加係perfect match! 另外要講嘅係嗰杯跟餐加$35既Sangria,用紅酒配上新鮮生果,入面有橙、士多啤梨同青蘋果,飲落口充滿果香,入口容易又好飲。講返個Dinner Set,頭盤我要咗風乾黑毛豬牛油果沙律塔配黑醋汁,黑毛豬好大塊,帶有咸香,入面用上熟透嘅牛油果,質地細膩,同清爽啲沙律菜相映成趣,再配上酸酸地嘅黑醋汁,,中和咗parma ham嘅咸味,整體嚟講係道非常夾同開胃嘅頭盤。之後就係海鮮濃湯,一嚟就見到有粒大蜆肉,證明用料十分豐富,除咗蜆肉之外,仲有蝦同魷魚。濃湯好creamy,口感同鮮味十足,正!跟着出場嘅就係我最期待嘅主菜 - 威靈頓式帝王蟹腳($

香蒜炙燒海膽盒配蒜蓉包

風乾黑毛豬牛油果沙律塔配黑醋汁

海鮮濃湯

威靈頓式帝王蟹腳

跟着出場嘅就係我最期待嘅主菜 - 威靈頓式帝王蟹腳($690),威靈頓牛柳就成日聽,咁究竟威靈頓蟹腳會係點嘅呢?外層既酥皮好香脆,一切開就見到包住一塊豚肉同濃濃既蘑菇蓉,而主角帝王蟹腳一啲都唔輸蝕,蟹肉非常鮮甜又彈牙,而個醬雖然有少少酸,不過點少少連埋個蟹腳一齊食又夾,反而冇咁膩。

無花果脆批配雪糕

嚟到最尾既甜品,無花果脆批配雪糕,第一次用無花果嚟整既甜品,估唔到都幾好食,佢嘅甜度啱啱好,同埋脆批都幾鬆脆,連埋個雪糕一齊食都好襯。

2019-12-12
慶祝紀念