2017-08-09 84 瀏覽
以前都去過大坑嘅小甜谷,今日朋友約咗我去銅鑼灣shopping,朋友話想試一試銅鑼灣這一間。裝修同大坑的店差不多,比較清新同簡約。我哋主要係想食甜品所以只要了一份胡椒豬仔骨配薯條。餐牌寫上用美國進口的豬肋骨肉質果然 柔嫩,燒烤時間掌握得剛好。每人叫了一杯特飲,我自己叫了一杯凍貴妃荔枝茶。茶色比較深,有少許荔枝肉同一片薄荷葉,入口有淡淡的荔枝香味及香濃嘅紅茶味,整體比較清淡。主角終於出場!鐵板抺茶窩夫!用滾熱辣辣的Le Creuset 鐵鑊加埋一份抹茶汁。三件waffle 上有一個抹茶軟雪糕..... 急不及代將窩夫淋上綠茶醬再配上綠茶軟雪糕。個人喜歡吃綠茶但又不喜歡吃太甜。窩夫外脆內軟口感一流。 身窩夫不是太甜配上軟雪糕非常匹配。想再吃一份,但夏天不能放縱自己😂

入口有淡淡的荔枝香味及香濃嘅紅茶味,整體比較清淡。

主角終於出場!鐵板抺茶窩夫!

2017-07-27
  • 鐵板宇治抹茶窩夫