2019-02-20
從未食過一碗咁難食嘅台灣牛肉麵,話街邊車仔麵都好食過佢都簡直係抵委左車仔麵。元宵佳節~~搵個地方晚飯,行過見呢間嘢個名幾得意咁~又每張枱都有人坐,邊諗到會係咁伏伏伏伏伏x10?!!!坐低後自己寫單紙,見有得揀粗幼麵、芫茜、蔥,感覺幾細心咁,落完單之後,諗住上openrice睇吓有咩小食好食啦,點知唔睇尤自可,一睇就心知不妙,食評竟然得0個人話好食,而佢係開左超過1年嘅鋪頭。。。即管睇吓有幾難食。。半筋半肉麵來到喇,揀左牛骨湯底。哇,一睇個色,深啡色,食一啖麵,得麵粉味而冇索到d湯味;食一啖牛,好林但都係唔入味。。。其實冇味都唔緊要,但係個湯可唔可以唔好咁似豉油加水咁既味呢,我只可以講,清湯可能會仲好d。而佢收緊嘅係$50碗以上嘅價錢,食完之後成晚都勁口渴。。。。。。懷疑係味精水!更慘烈嘅係我睇完食評話d小食唔ok, 我仲比多個機會佢,落左碗$38嘅蚵仔羹,因為幾年冇去台灣真係有少少掛住個味道。。見餐牌英文有個"Thick"字,諗住唔會太差卦。點知,點知,嗱,頭先碗麵真係已經冇晒心機影,呢碗我唔影就對唔住自己,望個色已經知出事了,飲左一啖,識我嘅人都知我唔鍾意浪費食物,但我竟然飲左一啖,
更慘烈嘅係我睇完食評話d小食唔ok, 我仲比多個機會佢,落左碗$38嘅蚵仔羹,因為幾年冇去台灣真係有少少掛住個味道。。見餐牌英文有個"Thick"字,諗住唔會太差卦。點知,點知,嗱,頭先碗麵真係已經冇晒心機影,呢碗我唔影就對唔住自己,望個色已經知出事了,飲左一啖,識我嘅人都知我唔鍾意浪費食物,但我竟然飲左一啖,就已決定離枱。。。。。。係酸菜+熱水?或者係類似例湯咁嘅味?但我諗最難飲嘅例湯都一定好飲過佢,一味得個咸字,絕對唔係"羹"囉。中間係有幾粒蚵仔嘅,但已經完全唔知自己食緊乜喇。
唔寫呢個食評的話絕對過唔到自己果關,係唔想再有下位受害者呀,除非佢會改善。
Btw臨離開都忍唔住望一望個開放式廚房,個阿姐係點樣可以煮到咁難食架呢?God bless her, 多謝收睇。