2014-05-20 563 瀏覽
初時想快食快走趕睇戲,貪佢有位唔使等,即入,點之中晒計。叫左個雞喇沙,蝦醬炒飯,肉骨茶,3樣野各有特色。😨雞喇沙名乎其實地雞,如幻似真,搵唔到有雞,湯亦搵唔到雞味,到底是有雞定冇雞?好一個雞喇沙。成碗野冇乜味道,最啱感冒個陣食,反正都冇味覺。蝦醬炒飯仲有感覺,因為好……唔識講,食落口同食瓷飯一樣,係一樣,即係飯有飯味,餸有餸味,兩者各為其主,亦河水不犯井水,好難先可以將飯炒食咁。當中最發人心省既係,其實馬來西亞既蝦醬係唔係淡淡地,好似1比99既川貝枇杷膏咁既味!到肉骨茶出場,其實個侍應放低左我都未知,因為佢簡直去到一個金庸武俠小說中,用毒高手最高境界,就係無色無味無嗅!一煲好似津路加杞子加3條金沙骨既肉骨茶就係咁出場。本人對津路有極高評價,絕無任何貶斥之意,不過我真係想不到有其他更貼近的比喻先用佢做例子。食完成餐之後,都係地下老麥再補飛。

食完成餐之後,都係地下老麥再補飛。
題外話/補充資料:
2014-05-20