2016-06-14 302 瀏覽
剛從池記行出黎之後,總覺得若有所失,可能頭先碗麵太少吧,唔夠飽肚,正當躊躇揾串魚蛋醫肚時,想起附近好似有間黃枝記未食過,不如去試下,但轉念又想,剛剛才食過雲吞麵,而家又去食,前世未食過雲吞麵咩,記得之前有本雜誌都有介紹過呢間,好似好出名下,又記得呢間野喺中環都係街知巷聞,咁既然佢難得座落銅記,頭先碗麵又唔係好夠喉(一來唔飽,二來唔好食),咁就再去食返碗溝下貨啦。 去到門口,原來呢間係樓上鋪,記得個位置好耐前係一間韓國餐廳,之前食過味道都算道地,估唔到咁都要執,又想香港租金真係非人想像,遲啲銅鑼灣仲會唔會有呢啲麵店呢? 行過樓梯進入門口,旁邊一副對聯藏著懷舊風格,內裡是簡約裝修而搭配中餐館的圓桌排陣,不知是中是西的感覺。角落有間房仔,展示了打麵做的麵棍,又多了博物館的格調,像在訴說這間店的歴史和態度。坐下來不吃其它,叫了碗細蓉,原來正好下午茶,有埋野飲,見佢有即磨咖啡便點,咖啡配雲吞麵,一個中西合壁的組合。 麵一到,心裡一陣伏意味濃,如圖所見,雲吞浮面,麵似餅糰,韭黃欠奉,心諗:唔係掛! 先試麵,冇硯水味,但彈牙欠奉,唔知係咪煮耐左,麵餅亦冇攪鬆,吃起來仲

麵一到,
心裡一陣伏意味濃,如圖所見,雲吞浮面,麵似餅糰,韭黃欠奉
,心諗:唔係掛!

先試麵,冇硯水味,但彈牙欠奉,唔知係咪煮耐左,麵餅亦冇攪鬆,吃起來仲差過二三流麵店,再飲湯,好似麵啲硯水走晒去湯裡,硯味重,飲唔出蝦籽味,味精亦出眾,比池記食的更重,再食雲吞,跟剛才情況一樣,內餡結實,魚尾收緊,味精更重,都算,成碗野最大敗筆係---冇韭黃,你比幾條蔥我當韭黃?啲韭黃用晒所以得蔥嗎?枉你間舖咁有心整個歴史博物館出黎,而你竟然衰喺條韭黃度,食開雲吞麵就知條韭黃有幾咁緊要。到辣椒醬,要問侍應攞,枱面嘅係辣椒渣,非那回事。醬屬普通街邊貨,冇乜特別,由此亦可感受到店家的心態。
食到這裡,自覺與它緣盡於此,留下一麵二湯便毅然放棄。

總括黎講呢個麵係唔合格,亦好多瑕疵,唔知係因為下午茶所以師傅hea做定其他原因,而雲吞浮面可能各家做法不同,但個湯底同個韭黃真係致命死因,呢碗野亦令在下今日寫呢三篇食評。記得之前有一娛樂投資者說小成本電影怎可能好過大卡士制作攞最佳電影,然後攞雲吞麵攞唔到米芝蓮來比喻,其嘴臉令人作嘔,在此不表論述。可能今時今日有心做一碗雲吞麵嘅人越來越少,諗住發達嘅人越來越多,一碗好嘅雲吞麵變得隱世,令到老一輩人看不起它,年輕一輩人不認識它
2016-06-13