2009-06-15 10 瀏覽
食串燒氣氛, 味道固然緊要, 但同檯"飯腳"亦都好緊要, 從來食串燒都係要喪叫喪食先盡慶及大快朵頤唔想又長沉, 廢話少說, 直入正題 (滿分: 10分):露筍卷 - 都幾清新, 但我相信只要串燒舖肯比機燒, 應該都可以做到同一樣o既水準 (8分)燒票米 - 甜就不在話下, 加埋蒜蓉香草牛油, 簡直一絕 (10分)燒鰻魚(即燒鱔) - 極之脆o既表皮包住非常juicy o既肉質, 充滿淡淡鱔o既油脂味, 只此一家 (10分)牛肋骨 - 牛味甚濃但"鞋"口, 個人認為較為失色, 但熟o既程度已經好好, 可能係肉質本身唔係太適合做串燒 (7分)雞掌肉 - 口感似雞軟骨加鳳爪根, 非常好咬口亦唔係常見o既串燒種類, 送酒的話係十個"得", (10分)燒雞翼 - 亦係我覺得另一個比較失色o既一項, 雖然已經做到表皮脆但肉感及味道只係一般, 可以唔叫 (7分)牛舌 - 必食, 肉汁未咬落去已經滲出o黎, 肉感爽口但又偏軟身, 內裡仍然泛一點紅肉色, 有咬口之餘感覺亦"輕身" (10分)酒煮蜆 - 酒味算濃, 蜆size亦大隻, 食落比出面餐廳較爽亦唔老, 感覺亦非常鮮甜 (9分)大蝦 - 大隻

唔想又長沉, 廢話少說, 直入正題 (滿分: 10分):

(7分)
大蝦 - 大隻又新鮮, 蝦羔亦相當不俗 (8分)
雞軟骨 - 燒得非常脆但內裡並不乾身"鞋"口, 司傅算是上乘功力 (8分)
雞皮 - 雞皮要燒得脆唔難, 入面要保持雞皮油脂味應該都唔算難, 最難係要將佢處理到誰也搶不了誰的風頭先難 (9.5分)
蕃茄煙肉串 - 蕃茄內裡仲好juicy, 煙肉燒得冇over到, 唔錯 (8分)
鵪鶉蛋 - 入口質感似燒脆左外層o既溫泉蛋, 真係燒得岩岩好, 唔多唔少 (8.5分)
鵝肝雙蛋飯 - 建議最後上檯, 由於佢將所有材料攪拌好先上碟, 質地舔身但重鵝肝味, 慢慢試就會感覺到有大概2種層次o既味道, 先鵝肝後蛋味. 的確做得好 (10分)

基本上, 呢間串燒店每一樣都有水準, 而且見到大司傅用心烹調o既樣, 食得出係有一間heart o既食店, 據聞司傅來自南蠻亭, 唔怪得水準都係無得輸喇 :-)

值得一提, 服務員都非常nice nice, 大司傅更愛同食客把酒言歡...雖然價錢算偏貴, 但無論氣氛, 味道, 感覺都非常好, 更難得好友相聚暢, 當然無價