2023-02-23 734 瀏覽
見到食評其實已經好唔想黎呢度飲茶,但老人家話要食,無辦法,即管試試係咪真係咁差。結果原來所有評論都有過之而無不及。震撼位1,我自己一個先到達,係門口嘅時候。我:唔該4個大人,其中一個要輪椅。經理:你飲咩茶呀?我:香片啦。(經理就隊兩張點心紙,加一個茉莉花茶包俾我,我真係而家先知,香片=茉莉花茶)我:咁啫係點呀?經理:你入去坐啦,有人會帶你位嫁啦。經理(對對講機):4個大人,一張輪椅。震撼位2,入到去我好迷惘,好無助。見到有個樓面好似望住我,我咪跟住佢囉,跟跟下,佢走去serve 人地張枱。我: 你係咪帶緊我位嫁?樓面呀姐: 吓?(略帶迷惘)你幾多位呀?我:4個大人,其中一個坐輪椅。樓面呀姐(企係一張污穢枱前面):呢張啦,轉頭幫你執枱。震撼位3,個樓面呀姐就好熟手咁將個茶壺入面嘅茶倒入架嗰啲新式沖熱水機入面,之後行開。隔左一陣有個有少少禮貌嘅樓面靚女拎拎啲餐具過黎。我:我想問你哋係咪會幫我換過對茶壺嫁?樓面靚女:用返呢對嫁。你用大滾水沖沖佢啦。順帶一提,啲餐具非常精緻,個size同我細個玩煮飯仔嗰啲一樣。震撼位4,等左十幾分鐘終於有嘢食,上左碗粥同碟芋角。我 (指住碟芋角):唔該可唔可以

震撼位1,我自己一個先到達,係門口嘅時候。

我:唔該4個大人,其中一個要輪椅。
經理:你飲咩茶呀?
我:香片啦。
我:咁啫係點呀?
經理:你入去坐啦,有人會帶你位嫁啦。
經理(對對講機):4個大人,一張輪椅。

我: 你係咪帶緊我位嫁?
樓面呀姐: 吓?(略帶迷惘)你幾多位呀?
我:4個大人,其中一個坐輪椅。
樓面呀姐(企係一張污穢枱前面):呢張啦,轉頭幫你執枱。

隔左一陣有個有少少禮貌嘅樓面靚女拎拎啲餐具過黎。

我:我想問你哋係咪會幫我換過對茶壺嫁?
樓面靚女:用返呢對嫁。你用大滾水沖沖佢啦。

震撼位4,等左十幾分鐘終於有嘢食,上左碗粥同碟芋角。

我 (指住碟芋角):唔該可唔可以幫我剪開一半呀?
傳菜呀姐:整得好淋嫁啦,食啦。

然後傳菜呀姐好瀟灑咁行咗去。
2023-02-23