2021-09-08
夢之丼先前已經在西營盤試過,今次見到土瓜灣有分店,決定再入去試下! 一入到店舖,友人先幫忙點餐,而我就先去「放低幾兩」,估唔到呢間鋪頭第一樣震懾到我嘅,竟然係佢地非常難得安裝左電廁板! 可惜今次無機會用到,大家有機會黎可以試下。當然對於所有地方黎講,有心整好個廁所,其他地方一定唔會差! 回到座位話咁快就有得食,第一道菜係蟹膏豆腐。味道超級好驚喜!豆腐軟腍滑溜,蟹膏味極濃,超級推薦! 但要數到驚豔我的,絕對係呢個仙鳳趾蠔!應該係我人生食過數一數二好味的蠔!蠔身足足有成隻手掌咁大,而且極肥美!食落去好新鮮!侍應姐姐話係今日特選,難怪咁好味!盛讚! 第三係深海池魚刺身刺身旁邊配以紫蘇花,而我就決定將紫蘇花配埋刺身一齊食,一黎我自己好喜歡紫蘇花味,二黎可以令刺身多一種香氣的層次!而池魚刺身肉質彈牙厚實。不過本人都係喜歡腍滑甘香的吞拿魚多啲。 第四個菜係慢煮鮑魚配肝醬賣相細細份,但係鮑魚爽口彈牙,配以肝醬味道香濃,兩者的味道亦唔會互搶,非常美味! 第五個係左口魚邊壽司左口魚面頭經火炙處理,油香滿溢,入口即化!夢之丼係我地一個翻叫的菜色記得上次在港島食的時候,師傅會配以一杯橙醋,而橙醋亦有兩種食法
但要數到驚豔我的,絕對係呢個仙鳳趾蠔!
第三係深海池魚刺身
第四個菜係慢煮鮑魚配肝醬
第五個係左口魚邊壽司
左口魚面頭經火炙處理,油香滿溢,入口即化!
夢之丼係我地一個翻叫的菜色
記得上次在港島食的時候,師傅會配以一杯橙醋,而橙醋亦有兩種食法。 第一係先呷一小口去開胃,第二是點魚生,有助提升食材的鮮味。不過是次未有配,有丁點失望。
招牌菜當然不差,用料十足!海膽及火炙三文魚十分creamy入口即化,三文魚籽同帶子亦好新鮮,值得一提既係中間個蝦,好鮮味,而且隱約會食到一陣酒香,十分特別。
最後仲叫左花錦魚生丼
丼飯面鋪滿刺身!中間配以醬油漬蛋黃,對比上面的美味略嫌普通,但食材亦相當新鮮!唯一可能挑剔的是價錢在此區未必好有競爭力,但食物絕對對得起價錢!
總括而言,夢之丼用料時令新鮮,環境清靜,坐位闊落,環境乾淨!在土瓜灣實在不可多得!而且要特別要表揚一下長曲髮紮辮既女侍應妹妹,招呼十分貼心禮貌,笑臉甜美,令我地今次用餐體驗好好!
前菜
蟹膏豆腐