2018-04-20 12975 瀏覽
朋友呢排口淡淡,一時又話想食韓國野,一時又話想食火鍋。我就搵下有無兩全其美嘅餐廳。尋尋覓覓,我又真係搵到間可以滿足佢地兩個願望嘅餐廳喎!燈燈燈櫈~就係韓舍人氣旺盛嘅招牌火鍋— 韓式宮廷海鮮鍋。於是,呢晚我見大家都得閒,就約左佢地出黎,一齊試下!我地一坐低,就見到已經擺好既餐具,仲有兩個爐。過左一陣,店員就為我地送上海鮮鍋。個一剎那,我地終於明白點解佢會有個咁有氣勢既名,真係好大盆,隻龍蝦仲要係活生生識郁既!😱店員加左豬骨湯落去之後,極速蓋上蓋,我地要俾啲時間煮滾呢係重量級海鮮鍋 🍲另外韓舍仲有得食刺身,我地揀左三文魚同埋鮑魚片。三文魚好大片好厚肉,魚既油脂分佈平均,非常肥美。 啲鮑魚片都幾鮮味,整體黎講唔錯。係等緊海鮮鍋煮好既時候我拎左多款熟食品嚐,首先係韓式年糕同埋辣炒豬肉,果然係頂級既韓式餐廳,韓式年糕無論係賣相,口感定係味道都係最頂級,冇之一。豬肉更加係冇得輸,肉質鮮嫩唔再講,調味可以話係恰到好處,甜辣咸,都唔會互相侵犯,反而係互相成為對方既益增,可見韓舍對美食既執著。仲有就係一堆既炸物,有炸矮瓜,炸豆腐同埋麥樂雞。幾樣既炸物都令我非常驚喜,竟然可以係乾同埋過油之間取出平衡點,令

我地一坐低,就見到已經擺好既餐具,仲有兩個爐。

仲有就係一堆既炸物,有炸矮瓜,炸豆腐同埋麥樂雞。幾樣既炸物都令我非常驚喜,竟然可以係乾同埋過油之間取出平衡點,令人不停食都唔會覺得好膩。

等左十幾分鐘,店員終於開返蓋,我地未食就已經非常興奮。海鮮拼盆入面有青口、蝦、鮑魚、蜆同埋蔬菜,啲海鮮每件都大大份,望落都幾新鮮~ 啲蝦好大隻好彈牙,我最中意既除左蝦,就係鮑魚。啲海鮮一啲都唔腥,肉質鮮美,係火鍋鍋物既不二之選 👍🏼

說時遲那時快,宮廷海鮮鍋已經煮好,由於真係太好食,我地一舊接一舊,原隻既大蟹已經被瓦解成一堆殼殼,龍蝦既質素都係世界級,一拆開蝦頭,蝦膏多到不要不要的,而且蝦殼好薄從而令蝦肉多得誇張,口感彈牙味道新鮮可見韓舍絕對係將最好既食材提供比客人。唔洗好耐,已經食晒整個宮廷海鮮鍋。

甜品種類都好多 有精緻既小蛋糕、果撻、酥皮、蔴糬等等 我地都有試曬全部甜品既衝動😂

最後要講既係,韓舍真係有好多好有新意既食物,佢地有章魚小丸子既機,又有得自己炒韓式年糕,估唔到仲可以自己炒雪糕!我都忍唔住落手炒埋一份,好玩又好食。😋

真係難怪韓舍咁受大家歡迎,服務員態度都好親切,好樂意為我地服務,令食客感到好溫暖~ ☺️
2018-04-19