2021-06-26 203 瀏覽
平時行尖沙咀厚福街嘅地舖再加埋H8都已經有好多唔同美食,但最近發現原來厚福街之上仲有一座藍馬商業大廈,上面都隱藏住幾間質素不俗嘅食店,今日就去到其中一間名叫hoo韓國包車食韓國菜。餐廳嘅裝修非常有心思,好有部屋嘅感覺,每個角落都有唔同嘅主題。抬頭一望更發現呢個霓虹燈更加係全個餐廳嘅亮點,令你恍如置身韓國中的夜市街頭。食物方面都係一啲韓國街頭小食系列,相當吸引。見到佢有部份推介配搭係配拳頭飯,但我哋又覺得唔係幾啱心水,於是乎就自製咗呢個招牌炒章魚拼拳頭飯。招牌炒章魚原來份量相當多,加入韓式烤肉醬汁,味道係帶點點甜辣。我最鍾意佢加入咗大量椰菜,再加埋爽口嘅魷魚真係食唔停口。拳頭飯配合呢個炒章魚當然係冇得輸,但其實單食呢個拳頭飯都夠晒味,因為佢已經混入咗調味同飯素再搓成一個個飯團,就咁食都已經夠晒好味。炒章魚配拳頭飯再搭條菜呢個配搭真係無懈可擊。另外仲叫咗炸流心芝士豬扒,豬扒厚薄適中,表皮薄薄嘅炸漿炸得非常香脆,再淋上豬扒醬汁,真係食指大動。豬扒已經切好一條條,而入面嘅芝士仲有拉絲嘅效果,yummy!平時喺香港食韓國菜通常都係食韓式燒肉同炸雞,其實韓式街頭小食都好多元化同埋好啱港人口味,真係
食物方面都係一啲韓國街頭小食系列,相當吸引。
招牌炒章魚
拳頭飯
炒章魚配拳頭飯再搭條菜呢個配搭真係無懈可擊。
炸流心芝士豬扒
平時喺香港食韓國菜通常都係食韓式燒肉同炸雞,其實韓式街頭小食都好多元化同埋好啱港人口味,真係要多啲嚟幫襯。
招牌炒章魚
拳頭飯