2020-09-02
耳道炎未好,晚飯時間拉住朋友嚟新記,每次想食粥一定會諗起新記,呷一口美味程度滿分嘅雞粥,咬一啖脆皮乳鴿,令病痛減半!每次必點嘅貴妃雞粥,粥底綿滑,味道鮮甜得嚟唔會太重口味,一直係我心目中嘅第一位。雞肉口感嫩滑,鮮味突出,滷過嘅貴妃雞味道層次豐富,實在係冇得彈!朋友叫嘅蠔仔粥亦非常有驚喜,蠔仔份量多,一啲都唔吝嗇,而且夠哂新鮮,味道非常鮮甜,一啲腥味都冇。乳鴿同樣係每次必點,外皮炸得夠香脆,而且尺寸唔細,咬落好好肉地,令人滿足。腸粉非常新鮮,皮薄餡多,食得出係新鮮即製而唔係蒸熱現成嘅腸粉,入口嫩滑。薑汁紅棗糕係我最愛嘅中式點心,薑汁味道唔算突出,咬落有淡淡嘅紅棗香,甜度適中,口感煙韌而且層次分明,我最愛逐層食,好味得嚟帶點玩味。最後係朋友叫嘅蛋白杏仁茶,帶有好重嘅杏仁味,入口唔太甜,感覺清新。新記嘅食物選擇比傳統粥店多元化,而且樣樣巧手,特別係招牌雞粥,百吃不厭,價錢又合理,不枉我一直支持!