日本人專注做事嘅精神,從食店分類可見一斑。好多食肆只會提供一種食品,例如天麩羅店、拉麵店,文字燒店,師傅只會精益求精,一生窮究一種技藝嘅匠人精神,今日比我喺荃灣一條唔起眼嘅巷仔遇到。小店為求保持水準,每日只會喺1630開始做5個鐘頭,地點無可否認係僻咗啲,為咗食好嘢,上山下海都阻唔到我哋啲食家嘅。今日自以為好醒,1615就到,點知未開門已經有人龍!!😳店面唔大,只做外賣,以一個「燻」字嘅簡約招牌表現和風之美,掃描畫嘅MENU,圖文並茂介紹7款玉子燒,仲細分鹹、甜兩個系列。舖前DISPLAY同築地玉子燒各店一樣,一比一玉子燒模型,睇見令人食慾大增。由於所有熱食玉子燒都係即叫即做,所以每位客人只限買兩份熱玉子燒。店方強調所有產品都係用日本產雞蛋做,希望保持日本口味。不足40呎舖頭完全顯示員工嘅效率,4個人全民皆兵,不停手煎蛋入盒做煙燻。 小店取名「燻」,因為每份玉子燒奉客之前,都會輸入煙到盒內,燻兩至三分鐘,產生無可替代嘅獨特風味。亦成為玉子燒嘅靈魂。見到女店員幫每份玉子燒入盒後,先黐上貼紙,再用喉將煙輸入盒內,再封口,先會交比客人。雖然我係6號飛但都等咗30分鐘先有得食。葱
煙燻玉子燒
雖然我係6號飛但都等咗30分鐘先有得食。葱同櫻花蝦,客人可選擇跟跟唔跟蘿蔔蓉,有得揀,梗係試埋,但用壽司豉油樽盛載,要完全倒出嚟有啲難度,而且唔係好夠水份,但份量都足夠,配埋一齊食可減低油膩感,抵讚!
芝士黑松露(上)、紫薯(下)
芝士黑松露(期間限定)$38
期間限定,芝士煙韌,黑松露味唔太突出,但同玉子出奇地夾。
紫薯$34
紫薯蓉打得細滑,內含小塊紫薯粒,天然甜味配合微甜玉子,當飯後甜品都得呀。
櫻花蝦(上)葱味(下)
葱$30
草青味嘅葱,配微甜嘅玉子,食落無油膩感,咬落爽脆嘅葱花,同時增加美感。
櫻花蝦$34
櫻花蝦落得夠重手,遍佈成份玉子燒,每啖都食到鹹鮮香脆嘅蝦。

山不在高,有仙則名,水不在深,有龍則靈,難得喺香港,有一間小店肯專注做好一樣食品,而且水準比起日本老店不遑多讓,更別出機杼,創出自家風格,希望小店成功模式可以啓發其他從事飲食業嘅人,成功唔一定要跟大環境,只要食品有質素,有回頭客先可以屹立不倒,自求我道。
2016-08-27
30 分鐘 (外賣自取)
煙燻玉子燒
芝士黑松露(上)、紫薯(下)
櫻花蝦(上)葱味(下)
  • 葱味玉子燒
  • 紫薯玉子燒