2023-08-30
喺繁忙的觀塘工業區之中,偶然見到呢間別樹一格的店子,放鬆、平靜的氛圍令我以為係一間cafe添,原來係主打日系定食的餐廳,於是入去一試。週日午餐時份比較寧靜,餐廳以日本校園風格裝飾,課室中的小黑板、枱凳,仲有個classic的跳木馬,好eye-catching。講返食物。午餐有定食、魚生丼等選擇,兩者均包括麵豉湯、兩款漬物、日本茶。我與好友分別選擇咗鰻魚大阪燒配醬油溏心蛋叉燒湯烏冬、和風厚切吉列北海道豚肉眼扒定食。和風厚切吉列北海道豚肉眼扒定食 $158好友的定食先上枱,賣相不俗。麵豉湯入面有蘿蔔、蜆、豆腐、腐皮、大蔥等,好足料;兩款漬物有醃酸瓜及薯仔沙律,都幾好食,尤其是薯仔沙律,口感、調味都拿捏得幾好。至於主角吉列豚肉,賣相睇落都炸得乾身,味道亦覺香脆,香氣撲鼻,可惜一夾起,一整件都係肥腩部位,雖然其他豚肉都多番少少瘦肉部分,但整體都係偏肥腩位多,對於女生來講實在太heavy。鰻魚大阪燒配醬油溏心蛋叉燒湯烏冬 $148呢款定食同樣有麵豉湯、兩款漬物及日本茶。主食有大阪燒同埋烏冬,由於大阪燒多醬汁,口感容易變膩,所以搭配的烏冬通常只係比較素啲清湯烏冬,但餐廳安排旁邊的烏冬有醬油溏心蛋,
和風厚切吉列北海道豚肉眼扒定食 $158
鰻魚大阪燒配醬油溏心蛋叉燒湯烏冬 $148
呢款定食同樣有麵豉湯、兩款漬物及日本茶。主食有大阪燒同埋烏冬,由於大阪燒多醬汁,口感容易變膩,所以搭配的烏冬通常只係比較素啲清湯烏冬,但餐廳安排旁邊的烏冬有醬油溏心蛋,再加埋叉燒添,分量勁豐富,好有心,對男生來講應該幾滿足,惟對女生來講應該有點太大份。整體來講都算中等,可以一試。