2013-01-08 73 瀏覽
青衣城又有新餐廳了, 印象中係之前未出現過的類別 : 米線六點半去到門口已經半滿了, 被安排坐正中間的大型高身Bar枱因為新店開張期間, 有特價小吃做 promote, 酥炸素鱔 $5咁平, 當然要一份啦.老婆要咗陣陣酸辣薯粉 $32而我就揀咗特盛米線 $48, 要麻辣湯底 (中麻, 微辣) 另外再加多一個小食白裡紅蒜泥白肉 $40Note:湯底可揀 (1) 清湯 (2) 酸辣 (3) 麻辣, 而 酸 / 麻 / 辣 都可揀程度酸 : 酸 / 走酸麻 : 大 / 中 / 小 / 走麻辣 : 勁 / 大 / 中 / 小 / 微 / 走辣落單後, 酥炸素鱔好快就上枱份量細少, 但只售五元, 你想點至於味道, 個人覺得偏甜, 而且比較乾身, 有幾條都幾硬下.跟住薯粉同米線都上枱先講我碗特盛米線, 個碗就真係超大,但內裡有料的, 連一半都無有咩料? 肥牛, 腩肉, 雞翼, 芝心丸, 金菇菜, 當然仲有米線(so call 美國安格斯肥牛, but I don't think so)其實配料都算豐富, 每款至少都有兩件起, 至於味道, 十分普通, 沒有驚, 更何況喜.湯底, 咦... 點解酸酸哋
青衣城又有新餐廳了, 印象中係之前未出現過的類別 : 米線

咁平, 當然要一份啦.

老婆要咗陣陣酸辣薯粉 $32
而我就揀咗特盛米線 $48, 要麻辣湯底 (中麻, 微辣)
另外再加多一個小食白裡紅蒜泥白肉 $40

Note:
酸 : 酸 / 走酸
麻 : 大 / 中 / 小 / 走麻
辣 : 勁 / 大 / 中 / 小 / 微 / 走辣

落單後, 酥炸素鱔好快就上枱
酥炸素鱔
份量細少, 但只售五元, 你想點

跟住薯粉同米線都上枱
特盛米線
陣陣酸辣薯粉
湯底, 咦... 點解酸酸哋? 即刻睇吓張單, 噢!! 原來落錯了.
我要的是麻辣湯底, 但結果變了酸辣湯底, 已經吃了, 算啦 (自己又唔 check 單, 活該)
米線, 質感煙韌, 唔會淋 "bat" "bat".

陣陣酸辣薯粉只試了一"住"薯粉, 口感比米線更煙韌, 更彈牙.

最後係碟白裡紅蒜泥白肉
白裡紅蒜泥白肉
是四樣食品中比較出色的, 辣度適中, 最 like 啲生蒜, 夠多夠生夠"乸"

此店不收加一, 又收八達通, 埋單 $125.
2012-12-06
$62.5 (晚餐)