2022-05-26 100 瀏覽
之前讀中學嘅時候都有去過長發廣場度食嘢😗不過嗰陣就係去掃街食小食 估唔到俾我搵到一間平價泰國餐廳😎.📌香芒軟殼蟹米紙卷 $78每次都必食✨外皮好煙韌 內餡夾住鮮甜厚切芒果肉🥭炸軟殼蟹🦀粉絲, 雜菜絲, 生菜🥬軟殼蟹好大隻好多肉 唔係得層粉 炸得好香脆🤩因為入面有好多配料 所以食落好清爽 仲要凍冰冰 做前菜一流🫶🏻.📌泰式菠蘿海鮮炒飯 $98媽咪好鍾意食呢個炒飯❤️飯粒炒得好乾爽 粒粒分明 唔會好油膩😆海鮮都好足料:青口, 蝦仁, 蜆肉,魷魚, 八爪魚🦐🦑🐙仲加咗啲三色豆, 菠蘿,提子乾一齊炒🥕🌽🍍🍇旁邊仲有啲腰果同埋肉鬆可以撈埋一齊食 口感同味道相當豐富 好大份好抵食🤑.📌去骨海南雞半隻配油飯 $98海南雞係入味嘅 不過個肉質就比較梅 唔係皮爽肉嫩嗰種😢個油飯就做得唔錯 飯粒好有咬口 好入味 唔會好油 好香口仲有少少黃薑味🥰.📌泰國金柚子蝦沙律 $88平時多數都係食泰國嘅木瓜沙律🥗有柚子沙律真係第一次食🫣柚子好juicy 酸酸甜甜都幾開胃😋不過佢撈左啲泰式醬汁落去 搞到味道有啲奇怪😳.📌炭燒豬頸肉 $78豬頸肉好爽口又夠滑 仲好入味 加埋旁邊個汁好惹味🐷但係肉質偏肥 燒完好多油迫左出嚟

📌香芒軟殼蟹米紙卷 $78

去骨海南雞半隻配油飯

📌泰國金柚子蝦沙律 $88
泰國金柚子蝦沙律

📌炭燒豬頸肉 $78
豬頸肉好爽口又夠滑 仲好入味 加埋旁邊個汁好惹味🐷但係肉質偏肥 燒完好多油迫左出嚟 同媽咪都覺得太油膩🙈
炭燒豬頸肉

📌飛天豆醬炒椰菜苗 $68
佢比起平時嘅飛天炒菜 仲多左啲豆瓣醬嘅香味🧡食落唔會好辣 反而仲有啲甜甜地嘅豆香🤤好鍾意食椰菜苗 好爽口又鮮甜😌
飛天豆醬炒椰菜苗

📌泰式馬拉盞炒通菜 $58
食泰國嘢當然要食馬拉盞炒菜😈甜甜地辣辣地 仲好濃郁嘅蝦味🦐個通菜炒得好香 唔油😋
泰式馬拉盞炒通菜

📌燒菠蘿 $32
食串燒菠蘿is a must🍍好多汁 不過就偏酸😢
燒菠蘿

📌紅豆冰 $26
呢個正 好多紅豆 好綿又清甜🫘但個奶味就唔算好濃🥛
📌青檸梳打 $26
呢個都好飲 平時有啲會就咁比幾舊青檸你督就算 但呢到係加左半杯青檸汁 再比梳打水你倒入去 超酸好清爽💚
紅豆冰,青檸梳打
香芒軟殼蟹米紙卷