2023-09-19
今日同老公去新竹園軒食午飯,叫左2個蒸飯和兩個點心,每款都美味,老公讚不絕口,飲蒸飯得又靚又香,飯粒粒粒分明又彈牙,水份控制得剛剛好,荷葉香味更起左香料作用!鮮蝦韭菜餃🥟🥟🥟🥟🥟豉汁蒸鳳爪🧆🧆🧆🧆🧆北菇滑雞飯🍲🍲🍲🍲🍲梅菜肉餅飯🍛🍛🍛🍛🍛鮮蝦韭菜餃非常鍾意食韭菜,呢個鮮蝦韭菜餃就啱晒我,韭菜味夠晒濃,蝦肉鮮甜又爽口,再配上用澄粉造成嘅餃皮,包滿密密的饀料,成隻餃大大隻,抵食又好味!豉汁蒸鳳爪鳳爪煮到軟淋,放入口就甩到肉,好容易食!佈滿豉汁,仲有辣椒🌶️帶有少少辣味,超級超級好味道👅北菇滑雞飯大大籠北菇滑雞飯,用荷葉包住黎蒸,餸靚飯香又足料,雞肉新鮮又嫰滑,而且份量都唔算好少,食得過有餘👍梅菜肉餅飯超正梅菜肉餅飯,肉餅入邊有豬肉🐷,梅菜🥬鮮蝦🦐和冬菇🍄,又正又好味👅,真係自己整都冇咁豐富呀!肉汁流晒落飯入邊,每一啖飯都充滿梅菜肉餅香味👅
鮮蝦韭菜餃🥟🥟🥟🥟🥟
豉汁蒸鳳爪🧆🧆🧆🧆🧆
北菇滑雞飯🍲🍲🍲🍲🍲
梅菜肉餅飯🍛🍛🍛🍛🍛 鮮蝦韭菜餃
非常鍾意食韭菜,呢個鮮蝦韭菜餃就啱晒我,韭菜味夠晒濃,蝦肉鮮甜又爽口,再配上用澄粉造成嘅餃皮,包滿密密的饀料,成隻餃大大隻,抵食又好味! 豉汁蒸鳳爪
鳳爪煮到軟淋,放入口就甩到肉,好容易食!佈滿豉汁,仲有辣椒🌶️帶有少少辣味,超級超級好味道👅 北菇滑雞飯
大大籠北菇滑雞飯,用荷葉包住黎蒸,餸靚飯香又足料,雞肉新鮮又嫰滑,而且份量都唔算好少,食得過有餘👍 梅菜肉餅飯