2018-04-18 172 瀏覽
朋友搵食入到去新世,今日約我去荃灣食日本野,但係遠都值得去,價錢唔太貴但質素服務都超好,第時會多d 入黎食野喇。福丸水產有單點/廚師發辦,今次我地叫左omekase 試試佢,價錢$1000位,呢個價錢係尖沙咀中環食到半份ja,但係呢到係食到我抱住個肚走。前菜五點有甘栗,煮日本南瓜,磯煮鮑魚,海綿蛋同埋三文魚味噌漬。甘栗好甜,鮑魚好入味,海綿蛋一開始以為係芝士蛋糕,但原來係玉子,口感好得意,鬆化但又有玉子燒嘅層次,味噌漬好爽口,淨係前菜已經好有心思。刺身有海膽、連子鯛、赤身醬油漬。海膽鮮甜,連埋青瓜一齊食又有一種清新感覺。連子鯛魚肉爽脆,魚味清香但帶少少油香。赤身醬油漬已經有醬油調味,唔洗點任何豉油都好夠味。壽司就有金目鯛、毛蟹同埋北寄貝。順住個次序食,金目鯛魚肉香濃,毛蟹壽司啖啖肉,最鍾意北寄貝,平時紅d個d都硬d難咬d,不過呢個好爽脆,唔難咬開但係又不失佢特有口感,好好食。燒物係岩鹽燒黑鯛,肉味香濃帶點火灸香,外脆內軟,魚肉保持到鮮嫩。鐵板燒係牛油燒黑烏賊天婦羅亦係好特別第一次食天婦羅蠔同冰菜。冰菜本身已經好爽脆,加埋天婦羅脆皮,口感又上到下一個層次吉列蠔食得多,天婦羅蠔好食好多,外

前菜五點

刺身

壽司

燒物

鐵板燒係牛油燒黑烏賊
鐵板燒

天婦羅亦係好特別第一次食天婦羅蠔同冰菜。冰菜本身已經好爽脆,加埋天婦羅脆皮,口感又上到下一個層次吉列蠔食得多,天婦羅蠔好食好多,外皮酥脆薄身,入面肥美多汁,亦都唔會因為炸而降低食料質素,大隻又鮮甜,一d蠔屎/苦味都冇,好好食嘅一道菜式。
天婦羅
煮物係伊勢海老葛煮,係用葛湯煮龍蝦,龍蝦鮮甜,肉厚,肉質亦爽口彈牙,加埋金泊,起級名貴。
煮物
浜燒

最後就到甲羅燒,期之前食過都好鍾意,今次福丸配埋麵包,好似食鵝肝醬咁食,好正,比起就咁一啖啖食仲好,香濃蟹膏加埋蟹籽,夾埋香烤包,貼心。
鯛魚湯烏冬看似簡單,但係魚湯香濃但唔咸,帶點清甜,就算飽飽地都成碗清晒。
食事
甜品係綠茶moose什紅豆,佢有淡淡綠茶香,奶味濃,有d似green tea pinna cotta,唔算太甜。
甜品

呢個價錢食到咁多同埋咁高質素嘅日本料理,簡值係物超所值。環境都好清靜,私隱度亦好高,好值得一試,唔會失望。
前菜五點
刺身