2017-05-22 119 瀏覽
今晚見落雨天氣涼少少,同fd去通菜街間潮福食蒸氣火鍋地下個層係小菜火鍋,上面一樓全層都係蒸氣火鍋。我地特登七點就去食,諗住人少少,點知去到,已經有幾枱食緊。二人卡位,好闊落,坐四個人都得一開始,先揀個粥底。之後先送一盅燉湯,半隻乳鴿,貝殼盛盆,同四款自選海鮮燉湯二選一,我揀左姬松茸燉螺肉。湯好足料,好甜,毫無味精乳鴿炸得好香,兩三啖食晒半隻半隻龍蝦真係份量都唔細開頭好驚自己唔知要蒸幾耐,原來全程阿姐姐都係係度幫手,仲會set好個鐘,蒸完分埋比你,服務超好。之後就係自選四款海鮮大元貝,聖子皇,桶蠔,鮑魚款款都好新鮮甜美,大大隻,基本上清蒸都已經好正,唔洗點任何醬料。之後既就係任食,因為已經半飽,所以無點叫蔬菜類,主打肉類丸類全部新鮮手打,有牛,豬肉,蝦,鯪魚,唔係出面廿幾蚊磅個種,全新鮮手打,所以蒸完一食,勁彈牙。我自己都食左十類有多。推介蟲草雞真係有埋蟲草牛肉同牛肉粒都正,蒸一陣就食得,好有牛味,出面打邊爐食,應該要百幾二百蚊一碟,所以之後再叫多轉仲有,佢個馬拉糕都係即刻蒸既。估唔到咁好食,好食過酒樓喎,想再食多份,但真係太飽食完蒸,就食粥底啦。佢吸晒所有食材既精華,同南瓜,排骨個味好
今晚見落雨天氣涼少少,同fd去通菜街間潮福食蒸氣火鍋
二人卡位,好闊落,坐四個人都得

燉湯二選一,我揀左姬松茸燉螺肉。湯好足料,好甜,毫無味精
乳鴿炸得好香,兩三啖食晒半隻
半隻龍蝦真係份量都唔細

貝殼盛盆

之後就係自選四款海鮮
大元貝,聖子皇,桶蠔,鮑魚

之後既就係任食,因為已經半飽,所以無點叫蔬菜類,主打肉類

蟲草雞真係有埋蟲草

食完蒸,就食粥底啦。佢吸晒所有食材既精華,同南瓜,排骨個味好夾,兩個人每人有三碗
最後送埋西瓜比你

今餐真係飽到上心口
超滿足
下次再食,一定要留定肚